Титовата ДС виновна за смъртта на шведския премиер Палме

Титовата ДС виновна за смъртта на шведския премиер Палме
Източник: Сакам Да Кажам
A A+ A++ A

 

Една от правдоподобните теории за убийството на шведския премиер Улоф Палме през 1986 г. е, че то е дело на убийци от югославската държавна сигурност (УДБА), пише „Ню Йорк Обзървър“. Във връзка с подновяване на делото за убийството на Палме се изброяват вариантите за неразрешеното и досега престъпление. Според Джон Шиндлер, бивш служител на Агеницията за национална сигурност и експерт по контратероризма, има съмнения, че шведският премиер е бил покосен във войната, която УДБА е водила срещу югоемигрантите, живеещи на Запад, предаде БГНЕС.

Въпреки че комунистическият режим в Белград се е радвал на западната подкрепа по време на Студената война заради своята политика на борба с Москва, всъщност режима на Йосип Броз Тито извършваше тежки нарушения на човешките права, а неговите тайни служби бяха сред най-отвратителните в света.

Решена да изтрие от лицето на земята това, което Белград определя като „вражеска емиграция“, УДБА извършва около сто убийства в чужбина между средата на 60-те години на миналия век и разпадането на Югославия през 1991 г., пише „Ню Йорк Обзървър“. Мишените са били опоненти на режимва на Тито, живеещи на Запад, включително и в САЩ. Акциите са извършвани навсякъде, където има имигранти от Югославия – включително и в Швеция.

През 1971 г. хърватски радикали нападнаха югославското посолство в Стокхолм и убиха посланика. Следващата година хърватски терористи отвлякоха самолет DC-9 на Скандинавските авиолинии, домогвайки се до освобождаването на хората, нападнали югославското посолство. Поради това Стокхолм, както и УДБА наблюдават усилено хърватските екстремисти в Швеция. Лизбет Палме винаги е вярвала, че хърватски екстремисти са убили съпруга й, когото те мразели заради действията на властите срещу тяхната дейност.

Макар да няма категорични доказателства за вината на УДБА, през 2011 г. служител на тайната служба заяви, че УДБА стои зад убийството на Палме. В интервю за германско списание Винко Синдичич заяви, че от УДБА са убили Палме, когото Белград оценявал като имащ меко отношение към тероризма, за да прикачи убийството му на хърватите. Синдичич каза, че убиецът е бил наемник – Иво Д., който е живял в Хърватия до 2011 г., а оръжието, което той е използвал, е било внесено нелегално в Швеция от Съединените щати.

Това може и да звучи като сценарий за филм, но Синдичич е истински убиец, който лежа десет години в британски затвор за нескопосан опит за удар срещу хърватски емигрант в Шотландия през 1988 г. Според западни разузнавания Синдичич е организатор на десетина убийства на УДБА в Европа през 70-те и 80-те години на миналия век. Неговите показания бяха приети за достатъчно доказателство за осъждането наскоро на няколко бивши служители на УДБА за бруталното убийство през 1983 г. в Мюнхен на хърватски дисидент. Нещо повече, известно е, че от УДБА не един път са извършвали убийство под чужд флаг, за да бъдат дискредитирани противниците на Белград.

В сряда Швеция поднови разследването на убийството на Улоф Палме. Разследването е оглавено от прокурора Кристер Петершон, който разследва организираната престъпност. На него се падна да разследва убийството на шведския външен министър Ана Линд през 2003 г., която беше наръгана с нож от луд в магазин в Стокхолм.

#УДБА #Йосип Броз Тито #Швеция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници