РИОСВ пломбира инсталации за леене на алуминии в хале №3 на русенския "Монтюпе"

РИОСВ пломбира инсталации за леене на алуминии в хале №3 на русенския "Монтюпе"
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

 

Екоинспекцията заедно с представители на Областната администрация и община Русе успяха днес да затворят част от завода за автомобилни части „Монтюпе“. Пломбирани са били двете инсталации за леене на алуминий в трето производствено хале и е блокирано управлението на роботите за дозиране и леене на течен метал, предаде БГНЕС.

До 25 ноември операторът трябва да изпълни и втората част от заповедта на РИОСВ, като постави плътна преграда между производствени халета № 2 и № 3. „Наложената принудителна мярка е валидна до планиране и изпълнение на мерките за привеждане дейността на дружеството в съответствие с условията в комплексното разрешително, свързани с пълното обхващане на емисиите в работните помещения, с цел ограничаване на неорганизираните емисии и разпространение на интензивно миришещи вещества извън площадката“, обявиха в кратко изявление от екоинспекцията.

По-рано днес „Монтюпе“ възпрепятства затварянето на част от производството му от екоинспекцията с противопожарно учение. Контролните органи не бяха допуснати до завода с мотива, че докато не свърши учението, не могат да влязат вътре. Точно в 10 часа сутринта представители на РИОСВ-Русе и общинският отдел „Екология“ се появиха на главния портал на завода, за да изпълнят заповедта на директора на екоинспекцията за затваряне и спиране на производството в трето хале на завода.

Тази мярка бе наложена заради продължаващото системно замърсяване на въздуха от фирмата, след като вече заводът бе глобен за това с 500 000 лв. „Монтюпе“ обжалва паричната санкция в съда, но отново бе установено изпускане на неорганизирани емисии, този път от противопожарни клапи. Така се стигна до решението едно от трите халета да бъде затворено.

Пред завода пристигнаха полицейски патрул, както и допълнителни служители на охранителната фирма, която обслужва завода. Броени минути след като се появиха контролните органи, изведнъж десетки работници започнаха да излизат навън, а след това се включи и сирена. Оказа се, че точно в този момент започва провеждането на противопожарно учение, което, кой знае как, съвпада с часа за затваряне на производството. На няколко пъти работниците влизаха и после пак излизаха навън, като през това време контролните органи нямат право да влязат в завода и да си свършат работата. 

#Русе #Монтюпе #РИОСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници