Защо удължават живота с 40 години на японски АЕЦ?

Защо удължават живота с 40 години на японски АЕЦ?
http://atominfo.bg/
A A+ A++ A

Третият енергоблок на АЕЦ „Михама” в префектура Фукуи, който е бил в експлоатация над 40 години, получи в сряда разрешение за удължаване на срока на работа. Според японското законодателство след 40-годишно използване атомните реактори трябва да бъдат демонтирани, но ако отговарят на всички изисквания за безопасност, може да получат разрешение за допълнителен срок за работа. По-рано тази година подобно разрешение получиха два реактора в АЕЦ „Такахама” в същата префектура, пише БГНЕС.

И двете електроцентрали в момента не работят. За ново пускане на реакторите се изисква разрешение на местните власти и одобрение на населението, който централното правителство не във всички случаи успява да получи. В Япония след аварията в АЕЦ „Фукушима 1” се засилиха антиядрените настроения в обществото.

На атомната енергетика се падаше по-рано около 30% от енергийния баланс на страната. След аварията във „Фукушима 1” всички АЕЦ в Япония бяха спрени. След въвеждането на нови мерки за сигурност в властите постепенно започнаха да дават разрешения за възобновяване на работата им.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници