Лютви Местан: По-важен е въпросът накъде върви България след тези президентски избори

Лютви Местан: По-важен е въпросът накъде върви България след тези президентски избори
БГНЕС
A A+ A++ A

Да започнат консултации за провеждане на избори на ново Велико народно събрание. Това каза лидерът на ДОСТ Лютви Местан, пише БГНЕС.

Местан припомни, че Борисов дойде на власт през 2009г. с ангажимент, че ще бъде алтернатива на политическото статукво. В началото на втория си мандат, той трансформира този принцип в принцип на съгласие с всички.

„Бедата е там, че българските граждани възприеха политиката на съгласие като политика на съглашателстване и имаше защо. Тъжният извод днес за него днес може да се представим с максимата, че наистина няма нищо по-лошо от непоисканото добро, защото резултатът е, че той днес е предаден от всички, с които потърси съгласие”, каза Местан. Според него по-важен е въпросът накъде върви България след тези президентски избори. За Местан няма съмнение, че резултатите президентски вот и от референдума изправят страната пред потенциална политическа, парламентарна и правителствена криза. „Въпрос на политическа отговорност е да се предотврати тази криза. Въпрос на политическа отговорност е най-вече, заради резултатите от референдума, системните партии да не се включват в една ясна, ултрапопулистка надпревара”, каза той.

Според лидера на ДОСТ е ясно че, предсрочните парламентарни избори са неизбежни, въпросът е дали те да бъдат избори за обикновено НС или има необходимост от избори за Велико народно събрание, защото българската политика страда от системни пороци, част от които имат своите ярки конституционни измерения, каза Местан.

Нашата теза е, че трябва незабавно да започнат политически консултации, не затова кога ще се проведат предсрочни парламентарни избори за 44-то НС, а да започнат консултации за провеждане на избори на ново 8-о ВНС, за да отстраним всички конституционни пречки за превръщането на България в модерна евроатлантическа държава, посочи Местан. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници