Създават доброволческа гвардия в Полша

Създават доброволческа гвардия в Полша
mergingequity.org
A A+ A++ A

Полският Сейм прие закон за създаването на доброволческа национална гвардия.

Долната камара на полския парламент (Сейм) прие закон, предвиждащ създаването на ново военно формирование в страната – войска за териториална отбрана. В подкрепа на създаването на доброволческата национална гвардия гласуваха 269 депутати, а против – 170, пише БГНЕС.

Според закона, който тепърва ще бъде обсъден от горната камара – сенатът, войската ще бъде пълноправна част от военните сили на страната, заедно с пехотата, военноморските сили, военновъздушните сили и специалните части.

По думите на министъра на отбраната на Полша Антоний Марчевич през тази година в източните части на страната ще бъдат формирани три бригади и четири батальона, в които ще участват първо около 3000 души. През идната 2017 г. техният брой трябва да достигне до 18 000 души. До 2019 г. общият брой на участниците във войската за териториална отбрана ще бъде 53 000 души.

Депутатите отхвърлиха предложението на опозицията за поправки в закона, които предвиждаха новите сили да не могат да се използват срещу полски граждани. Опозицията също така призова и за дебат за прилагане на принципа на аполитичност в това формирование.

Съгласно плана на министерството на отбраната в идните две години в страната ще бъдат създадени 17 бригади от по 1500 – 2500 доброволци. Очаква се новата войска да изпълнява военни задачи във взаимодействие с армията, антитерористични акции и операции при кризи.

За създаването на новата въоръжена сила правителството ще отдели 3,6 млрд. злоти (близо 1 млрд. долара)./

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници