Бойко Борисов: Щом народът е разубеден, незабавно трябва да се оттеглим

Бойко Борисов: Щом народът е разубеден, незабавно трябва да се оттеглим
БГНЕС
A A+ A++ A

Ние ще сме в парламента, ще има кворум, държавата ще си работи, увери Борисов. Ако ме помолят не бих дал човек в служебния кабинет. Казал съм, който отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ, защото тези два месеца ще ни ги преписват, че все едно ние управляваме, пише БГНЕС.

Това заяви в парламента премиерът в оставка Бойко Борисов.

„БСП има огромна банка от кадри, да си дадат премиер, вицепремиерите, министрите и зам.-министрите и Радев с Плевнелиев да го направят”, апелира министър-председателят в оставка.

Направете служебно правителство, което да изкара до изборите, призова той от парламентарната трибуна. Борисов напусна пленарна зала и не дочака гласуването на оставката на кабинета си, след като изложи аргументите си.

Министерски съвет ще осигури приемственост в управлението на Република България и ще продължи да изпълнява функциите си до избиране на ново правителство, каза Борисов. Честито на победителите. Категорична победа в неделя, повтори отново той и отбеляза, че не си спомня толкова честни избори. Борисов неколкократно даде да се разбере, че няма да допусне представители на ГЕРБ да влязат в служебно правителство и, че то трябва да бъде сформирано от новия президент Румен Радев

„Има партия по-силна от нас на тези избори. Много се опитват да ме уязвят – че съм бил диктатор, султан, но управлението се дава от народа. Моята убеденост е, че щом народът е разубеден, незабавно трябва да се оттеглим, каза още премиерът в оставка. За българите вече имаме нов президент”, допълни той и пожела успех на Румен Радев и Илияна Йотова. Относно бюджета за следващата година, който предстои да бъде разгледан и приет от Народното събрание, Борисов каза: Бюджетът на една държава отразява политиката на правителството, приоритети на правителството. Има два варианта – ако бяхме оттеглили бюджета, щяхте да кажете, че едва ли не вкарвам държавата в криза. Когато гласувате бюджета, обърна се Борисов към депутатите, популизмът вече взема страховит връх сред политическата класа, имам една молба – ако тези предложения които чух бъдат приети, те ще се мултиплицират и ще счупите цялата държава, предупреди Борисов. Направете така че след 2, 3 или 4 години, когато дойде друго управление, да не трябва да започва да прави всичко от начало, обърна се Борисов от парламентарната трибуна.

В кулоарите на НС Борисов заяви, че „дори да бяхме спечелили президентските избори, нямаше да може да приемем бюджета от НС и пак щеше да падне правителството, тъй като нямаме мнозинство. ДСБ, БСП, АБВ, ПФ всички са опозиция на кабинета. Тогава с какво мнозинство ще правим реформи или ще продължим да работим”, коментира той.

Според премиера в оставка БСП са направили по-добра кампания, модерна, от сутрин до вечер „летели самолети” и хората харесвали тези неща. „Победиха ни. Това показа, че ГЕРБ нито е машина за избори и като всички останали - може да печелим, може да загубим”, заяви Борисов.

Той подчерта, че по-голяма отговорност от тази кабинетът да си подаде оставка, ГЕРБ няма как да понесе и запита кое е по-тежко.

„За да няма никакви рискове, защото в момента имаме морален победител, той вече е с държавна охрана - сядат с Плевнелиев, дава му премиер, с министри, които да карат до изборите, назначава дата, носи отговорност, държи се, както е предизборната кампания, ще съм спокоен. Никога няма да тръгна срещу него, ако си изпълнява тези функции. Ако дезертира и хвърли сега цялата отговорност на Плевнелиев, това е безотговорно”, каза Бойко Борисов. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници