Мевлют Чавушоглу разочарован от унижението на ЕС към Турция

Мевлют Чавушоглу разочарован от унижението на ЕС към Турция
БНР
A A+ A++ A

Турският народ е разочарован от "лицемерието и двойните стандарти" на Европейския съюз към Турция, заяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, отбелязвайки, че правителството обмисля провеждането на референдум за бъдещето на отношенията на Анкара с блока, пише БГНЕС.

"Всеки ден един външен министър на ЕС идва и казва:" Нека да изхвърлят Турция, нека да ги изхвърлят от преговорите, нека да ги изхвърлят от НАТО. "Ние не заслужаваме това отношение. Затова нека да попитаме нашия народ и нека хората решат ", каза той пред германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. "На нас наистина ни е писнало от този подход, който унижава Турция", заяви турският министър. Поради тази реакция "турците оказват натиск върху нас, за да спре тези преговори", каза Чавушоглу.

Министърът още веднъж призова Германия да екстрадира "терористите" от страната, заявявайки, че са налице почти 4500 файла за членове на поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК). Той помоли Германия да не позволява на членовете на ПКК да живеят в страната.

Щайнмайер каза Германия разглежда тези файловете в съответствие със законите на страната.

Германският министър проведе разговори в Анкара, за да се намали напрежението след войната на думи между Берлин и Анкара, която дойде на фона на нарастващото напрежение между ЕС и Турция. Той каза, че зависи от народа на Турция да реши дали да продължат преговорите за присъединяване с ЕС, потвърждавайки отново "сериозната загриженост" в Берлин от репресиите след провалилия се опит за преврат на 15 юли.

Щайнмайер каза, че разговорите му с турския министър "не са били лесни" и призна, че двамата са изразили "различни мнения" за опита за репресии след преврата в Турция.

В опит да се успокои реакцията на турските политици след изявления от Германия за състоянието на човешките права в Турция след опита за преврат, Щайнмайер заяви, че Анкара не трябва да гледа на критиките от страна на Берлин като на "лекция или неуважение към нейния суверенитет", и добави, че в интерес на двете страни са дългосрочните отношения.

По отношение на обвиненията от страна на Реджеп Тайип Ердоган, че Германия приютява терористични групи като ПКК и Терористичната организация на фетхулалистите (ФЕТО), Щайнмайер заяви, че "меко казано, е раздразнен" от критиките.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници