Бойко Борисов: Правилеството щеше да падне, дори да бяхме спечелили изборите (Обновена)

Бойко Борисов: Правилеството щеше да падне, дори да бяхме спечелили изборите (Обновена)
Нова телевизия
A A+ A++ A

Дори да бяхме спечелили президентските избори, нямаше да може да приемем бюджета от НС и пак щеше да падне правителството, тъй като нямаме мнозинство. ДСБ, БСП, АБВ, ПФ всички са опозиция на кабинета. Тогава с какво мнозинство ще правим реформи или ще продължим да работим. Това заяви пред журналисти премиерът в оставка Бойко Борисов, пише БГНЕС.

БСП се провалиха в преговорите, с кои групи водеха преговори, запита Борисов. „ПФ категорично казаха, че няма да подкрепят бюджета, водили сме разговори с тях”, каза Борисов.

Той обясни, че не е направил правителство на съгласието, защото е нямало с кого. „Как да направим и чисто ГЕРБ като сме загубили изборите. БСП, ДПС, голяма част от ПФ и РБ гласуваха за Радев. Те имат пълното болшинство в момента”, смята Борисов.

Относно това, че хората не искали нов кабинет, а нов президент, Борисов каза-„защото хората не знаят детайлите. И аз не искам. Затова не се кандидатирах за президент, за да не разбутаме правителството”.

На въпрос дали ще прави промени в ГЕРБ, той заяви, че това си е работа на партията. „Следващите дни ще събера кметовете, областните управители, Изпълнителната комисия, ще си направим отчетите и ще преценим, добави Борисов.

Борисов заяви, че при трето тримесечие БВП на България, ръстът на икономиката се вдига с 3,6% и сме втори в Европа. „Преди 2 години никой не си представяше това. Ясно е, че икономиката, бизнесът се стабилизираха. Отрицателна инфлация, 11% ръст на заплатите, под 7% безработица, стабилна банкова система. Всички фондове работят, всички плащания в земеделието вървят, инфраструктура се строи. Много въпроси има пред мене къде сгрешихме. Малко ни трябва и помощ, и анализ. Във външната политика направихме всичко-европейска гранична полиция, огради, даже в момента имаме по нула човека натиск върху границата, реадмисията си върви. Това са резултатите”, заключи Борисов.

Той призна, че може би и смяната на Ирина Бокова е допринесла за загубата на ГЕРБ, но заяви, че за него смяната не е била избор. „Но, то не е важно, според мен кое е грешка или не. Важно е, че хората го оцениха като грешка. След като са го оценили, трябва да се съобразяваме с тях”, категоричен бе Бойко Борисов.

Според премиера в оставка БСП са направили по-добра кампания, модерна, от сутрин до вечер „летели самолети” и хората харесвали тези неща. „Победиха ни. Това показа, че ГЕРБ нито е машина за избори и като всички останали - може да печелим, може да загубим”, заяви Борисов.

Той подчерта, че по-голяма отговорност от тази кабинетът да си подаде оставка, ГЕРБ няма как да понесе и запита кое е по-тежко.

„За да няма никакви рискове, защото в момента имаме морален победител, той вече е с държавна охрана - сядат с Плевнелиев, дава му премиер, с министри, които да карат до изборите, назначава дата, носи отговорност, държи се, както е предизборната кампания, ще съм спокоен. Никога няма да тръгна срещу него, ако си изпълнява тези функции. Ако дезертира и хвърли сега цялата отговорност на Плевнелиев, това е безотговорно”, каза Бойко Борисов. Според него Росен Плевнелиев имаше много тежки години-веднъж след Орешарски, веднъж след самия Борисов, на два пъти направи служебен кабинет и е носил отговорност. „Кой отговорен човек, ако го поканят за министър за 2 месеца, при отиващ си кабинет, а и работещ парламент, където ще го викат всеки ден да обяснява какво прави, ще се съгласи да стане министър. От къде ще ги събере тези министри, запита Борисов. „БСП има огромна банка от кадри, да си дадат премиер, вицепремиерите, министрите и зам.-министрите и Радев с Плевнелиев да го направят”, апелира министър-председателят в оставка.

Очаквайте подробности.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници