Даниел Митов: Не знам дали бих приел да бъда служебен министър (Обновена)

Даниел Митов: Не знам дали бих приел да бъда служебен министър (Обновена)
БГНЕС
A A+ A++ A

Външният министър в оставка Даниел Митов обясни, че няма оферти за пост в служебен кабинет, пише БГНЕС.

Запитан, ако президентът го покани за служебен министър на външните работи, Митов обясни, че му е трудно да говори за това, тъй като никой не му е отправял оферта към момента. „Ако има такава оферта, тогава ще преценявам”, добави Митов.

Той коментира темата Бокова - Георгиева.

„Когато имаш кандидат, който няма никакви шансове да спечели, в лицето на Бокова, имаш две алтернативи-или да я оставиш да се провали, или да направиш възможното, следвайки националния си интерес, да смениш кандидата и да дадеш шанс на друг, който евентуално би могъл да има по-добри шансове. Ясно е, че това беше направено в последния момент и беше рисков ход. Но, така или иначе няма как да говорим за провали, поради простата причина, че така или иначе, едната кандидатура няма никакви шансове и това е ясно на всички. Тогава следваш националния интерес и правиш нещо рисково или гледаш как кандидатът ти до момента се проваля. Очевидно е, че Антонио Гутереш водеше през цялото време в предварителните гласувания за генерален секретар, ние направихме ход, с който се опитахме да обединим източно-европейската група и да й дадем някакъв шанс друг кандидат да има друг шанс. Може да спорим дали този ход е закъснял, но не и дали е бил провал. Поради простата причина, че когато стана ясно, че Бокова няма никакви шансове, трябваше да направим нещо”, подчерта Митов.

„Трудно ми е да говоря за грешки в моя ресор. При всички положения ще си направим рекапитулация, ще дадем пресконференция, на която ще кажем какво е направено. При всички положения ще отчетем и нещо, което е трябвало да свършим, но не сме свършили. Мога да кажа, че функционалният анализ за функционирането на МВнР, който трябваше да е основата за административната реформа, все още е забавен като процес”, все пак призна Митов. Той изрази надежда, че административната реформа, която искал да направи, но не му стигнало времето, ще бъде направена. „Това е само едно от нещата, тепърва ще си правим сметката”, подчерта Даниел Митов.

Той обясни, че ротацията на посланиците е почти направена, така че нямало кой да се сменя. „Не мисля, че бих могъл да бъда обвинен в партийно или лично уреждане на някакви хора. По време на ротацията на всички места са изпращани предимно хора-професионалисти. В момента имаме намерение да се опитаме максимално до законовата квота от 20% външни назначения”, каза външният министър в оставка.

Относно добросъседски договор с Македония, Митов заяви, че са проведени 6 кръга преговори. „Постигнали сме огромен напредък, но аз няма да подпиша договор, който не е съобразен изцяло с българския национален интерес. Имаме детайли по този договор, които все още уточняваме и не може да се говори-дайте да го подпишем на всяка цена. Не е на всяка цена, той трябва да е съобразен с българския национален интерес”, категоричен бе Даниел Митов. Той добави, че се надява, че предстои последен кръг от преговори, в който да се изчистят последните детайли, където да влязат и понятия като обща история. „Такъв договор ни е нужен, но той не бива да бъде подписван на всяка цена, той трябва да е съобразен с българския национален интерес”, подчерта Митов. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници