Инидя смекчи ограниченията за замяна на стари банкноти, за да предотврати по-сериозно напрежение

Инидя смекчи ограниченията за замяна на стари банкноти, за да предотврати по-сериозно напрежение
http://www.bbc.com/
A A+ A++ A

Индийското правителство реши да смекчи донякъде строгите ограничения за замяна на стари банкноти от 500 и 1000 рупии (равностойни на 7,5 и 15 долара) заради растящото недоволство в цялата страна, съобщи БГНЕС.

По информация на медията на банковите институции е препоръчано да повишат дневния лимит за обмен на старите купюри на 4,5 хиляди рупии, при теглене от банкомат – на 2,5 хиляди, а от банка – на 24 000 рупии…

Решението беше взето на правителствено съвещание начело с министър-председателя Нарендра Моди.

Властите се надяват, че тези мерки ще намалят недоволството на гражданите от паричната реформа.

На 8 ноември Моди обяви, че във връзка с борбата против фалшификаторите и корупцията от употреба излизат най-разпространените купюри от 500 и 1000 рупии.

Въвеждат се нови банкноти от 500 и 1000 рупии, а срокът за замяната на старите пари беше ограничен. След оповестяването на мярката банките и банкоматите затвориха за един ден.

 

Премиерът призова нацията да потърпи 50 дни, „за да приключи борбата с нечестно спечелените пари”. Моди посочи, че в Индия има сили, които са готови да го „унищожат” заради тази реформа. Премиерът обеща, че правителството ще предприеме и други мерки за борба с корупцията.

През последните дни в индийските банки се вият дълги опашки, защото хората бързат да се отърват от старите банкноти. Повечето банкомати не работят.

Всеки, който иска да депозира сума от 250 000 или по-голяма, бива регистриран. Средствата на мнозина не съответстват на доходите им и те не могат да обяснят произхода на парите си.

Ситуацията затрудни и много чуждестранни туристи – те имат главно от старите банкноти, защото се стараят да не носят голямо количество дребни пари. Индийските банки често отказват да заменят старите банкноти на чужденци. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници