ЮНЕСКО вдигна мерника на Австралия заради Големия бариерен риф

ЮНЕСКО вдигна мерника на Австралия заради Големия бариерен риф
Организацията на ООН за образование, наука и култура заплаши да включи рифа в списъка на обектите на световното наследство в опасност. Снимка: oceanspirit.com.au
A A+ A++ A

ЮНЕСКО настоятелно призова Австралия да вземе спешни мерки, за да опази Големия коралов риф от бума на експлоатацията на минни и газови залежи.

Организацията на ООН за образование, наука и култура заплаши да включи рифа в списъка на обектите на световното наследство в опасност, предаде БГНЕС.

Австралия предприе програма за безпрецедентни инвестиции в разработването и експлоатацията на енергийни ресурси, за да отговори на растящото търсене на Азия, по-специално с реализирането на тръбопровод на стойност 450 млрд. австралийски долара (435 млрд. долара).

Най-дългият коралов риф в света все още не е засегнат до такава степен, че да бъде обявен в опасност, но според ЮНЕСКО броят и мащабите на проектите, включително и за втечняване на природен газ, минното дело и туризмът представляват реална заплаха.

Понижаването на качеството на водата и промяната на климата носят големи рискове, но основното е да се ограничи икономическото развитие, което застрашава издържливостта на кораловата бариера, изтъква ЮНЕСКО.

Организацията заплаши да обяви големият бариерен риф в опасност, ако някои от най-мащабните проекти не бъдат изоставени, и даде на Австралия срок от осем месеца, за да разработи харта за по-поносимо развитие.

Австралийският министър на околната среда Тони Бърк призна, че кораловият риф е изложен на рисковете, произтичащи от климатичната промяна и въздействието на развитието на крайбрежието и че Австралия си дава сметка за това.

„Готови сме да предприемем мерки за опазване на морската среда," посочи Бърк.

#ЮНЕСКО #Австралия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници