400 сирийци потърсили сласение в Турция за последните 24 часа

400 сирийци потърсили сласение в Турция за последните 24 часа
След като били извършени формалностите бежанците били настанени в лагера край град Хатай, където към момента се подслоняват над 10 хиляди сирийски граждани. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

През последното денонощие около 400 сирийски граждани са преминали на турска територия, за да се спасят от насилието в Сирия.

Бежанците влезли през граничния пункт Рейханлъ, който е недалеч от сирийския град Идлиб. Повечето от тях били от района на Идлиб, където сирийската армия използва танкове и артилерия при нападенията срещу цивилното население, предаде БНР.

Между бежанците имало и четирима ранени, съобщиха информационните източници. Очевидци разказаха, че бежанците били много изтощени, уплашени, молели се на турските граничари да не ги връщат обратно. Имало цели семейства, които избягали заедно с децата си.

След като били извършени формалностите бежанците били настанени в лагера край град Хатай, където към момента се подслоняват над 10 хиляди сирийски граждани.

На ранените им е оказана медицинска помощ и са настанени в болница.

В същото време Анкара подкрепи иска на Арабската лига до Съвета за сигурност на ООН да увеличи броя на международните наблюдатели в Сирия.

Макар че турската страна много не вярва, че международните наблюдатели ще спомогнат за спирането на насилията в Сирия.

Турският премиер Р.Т.Ердоган преди два дни призова за прилагане на много по-крути мерки срещу Башар Асад специално от страна на международната общност.

„Не може да се оправдавате, казвайки, че Башар Асад е психопат и така да си измивате ръцете," заяви Ердоган от трибуната на форума на Алианса на цивилизациите.

Турция към момента поема доста голяма тежест от бежанския поток.

„Ние ще продължим да държим отворени вратите си за сирийските граждани, защото те бягат при нас, за да се спасят от режима в Дамаск," заяви турският външен министър Ахмед Дамутоглу. Турските източници очакват да се засили бежанският поток от Сирия към Турция.

#сирийци #бежанци #Сирия #Турция #обежище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници