Четири европейски държави ускорят сътрудничеството в сферата на отбраната заради победата на Тръмп

Четири европейски държави ускорят сътрудничеството в сферата на отбраната заради победата на Тръмп
www.budnaera.com
A A+ A++ A

Франция, Германия, Италия и Испания излязоха с обща инициатива за активизиране на военното сътрудничество в ЕС, съобщи електронното издание на в. „Политико”.

Четирите държави ще ускорят сътрудничеството в сферата на отбраната, тъй като се опасяват, че новоизбраният президент Доналд Тръмп, както твърдят дипломат и членове на американската администрация, ще ограничи участието на САЩ в гарантирането на сигурността в Европа, пише БГНЕС.

По информация на в. „Политико” въпросът ще бъде обсъден на срещата на министрите на външните работи и на отбраната от ЕС в понеделник в Брюксел.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в сряда заяви, че създаването на европейска армия е неизбежно, тъй като в бъдеще САЩ едва ли ще се грижат за сигурността на Европа. Според Юнкер, „трябва да се даде нов тласък на въпроса за европейския отбранителен съюз до създаването на европейска армия”.

По-рано Юнкер предложи в Брюксел да бъдат базирани командните щабове на гражданските и военните операции на ЕС. Европарламентът обсъжда създаването на такива щабове и се очаква до края на месеца да бъде одобрена резолюция за създаване на щабове на ЕС за ръководство на военни операции за уреждане на конфликти извън границите на общността.

В понеделник на срещата в Брюксел ще бъде обсъден и планът, изготвен от външнополитическата служба на ЕС под ръководството на Федерика Могерини за прилагане на нова стратегия на европейската политика по отбрана и сигурност.

През декември документ „Военен Шенген” ще бъде внесен за одобрение от лидерите на ЕС. 

#Франция #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници