Млад мъж скъса икона на Христос за 2 млн. евро в „Св. Александър Невски"

Млад мъж скъса икона на Христос за 2 млн. евро в „Св. Александър Невски"
Инцидентът е станал в сряда около 14:00 часа, когато в храма не е имало богомолци. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Една от най-ценните икони в храм-паметника „Св. Александър Невски" - на Исус Христос, която се намира на централния олтар, е скъсана, след като неизвестен младеж е хвърлил камък по нея.

Преди посегателството творбата на руския художник Виктор Васнецов е оценена на 2 млн. евро, съобщи БНР.

Инцидентът е станал в сряда около 14:00 часа, когато в храма не е имало богомолци. След това младежът побягнал, като според очевидци той е с черна дълга коса, носел къси панталони и блуза с къси ръкави, съобщава православният сайт „Двери.бг".

Иззети са записите от камерите край „Св. Александър Невски" и околните сгради. Оказало се обаче, че камерите вътре са изключени поради предприети икономии от ръководството.

„Това е безумие сега, аз не искам да характеризирам, защото ние те трябва да мразим човека, трябва да мразим деянието, греха. Безумие е за мене, по описанието, по начина на държание е наркоман, значи не е бил на себе си," каза пред БНТ отец Костадин.

Министерството на културата се ангажира с реставрирането на иконата, за което са необходими близо 300 000 лв., допълва БНР.

Председателят на катедралния храм епископ Тихон каза, че е поразено по-скоро платното, няма да е нещо особено за рисуване, само ще трябва да се напаснат цветовете.

Скъсаното платно е около 15-20 сантиметра. Благодетел на храма обещал да дари защитно фолио, така че, когато се хвърля нещо срещу стъклото, то да не се разпуква.

#храм-паметник „Св. Александър Невски" #икона #Исус Христос #Виктор Васнецов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници