Митове и исторически факти за Божия син - Исус Христос

Митове и исторически факти за Божия син - Исус Христос
A A+ A++ A

Как е изглеждал Божият син?

В библейските текстове няма нито един ред за физическия образ на Исус Христос. Теолозите го обясняват с това, че целта на Новия завет преди всичко е да акцентира върху словото на Месията, а не върху неговото лице, тяло и дрехи, пише Труд. Затова съществуват много заблуди относно Божия син.

Исус Христос не е име и фамилия; на гръцки думите означават „Исус, Месия“. По това време жителите на Юдея не използват фамилни имена - с изключение на онези, които попадат под влиянието на римската култура. Евреите обикновено се наричат ​​помежду си по бащини имена или по града, в който са родени. Затова Исус е известен като син на Йосиф или Исус от Назарет.

Христос започна своето служение три години преди смъртта си, на 33-годишна възраст. Смята се, че преди това работи като дърводелец с баща си. Въпреки, че гръцката дума „tekton“, с която евангелията предават името на неговата професия, има по-широко значение и означава занаятчии като цяло. Във всеки случай Исус е силен и як човек, а не слаб и изтощен, както обичат да го представят, за да подчертаят страданията, които понася. В противен случай не би могъл самостоятелно да носи тежкия кръст през целия Йерусалим, до покрайнините на града.

Исус демонстрира добро познаване на еврейските писания - много повече, отколкото трябва да се очаква от човек на физически труд. Затова християнските изследователи са убедени, че преди да започне своята проповед, той е обучаван от мъдър равин. Въз основа на косвени знаци и идеи, които той изразява, може да се предположи, че Христос е бил близо или до еврейското религиозно движение на фарисеите, или произлиза от средите на есеите - уникални еврейски аскети.

С къса коса и без брада

По всяка вероятност Божият син е имал къса коса и обръсната брада, в пълно съответствие с римската и еврейската мода от онова време. Именно в тази форма той се появява в най-ранните древни изображения, но по-късно започват да го рисуват в съответствие със средновековните концепции за мъжка красота. Въпреки това, дълга коса и брада също са възможни, тъй като сред есеите има обет да не се бръснат или подстригват.

Исус е полиглот и говори най-малко три езика: древен иврит, който по това време е забравен и се използва само в свещените книги; арамейски, който е основно средство за комуникация в целия изток. Той свободно общува и с езичници - елини и римляни, което предполага владеене на гръцки и/или латински. В крайна сметка неговият роден регион Галилея е етнически разнообразно място, въпреки, че принадлежи на Кралство Юдея.

Никъде в писанията не се посочва, че Исус Христос е бил женен. Което за онова време, когато продължителността на живота е доста по-кратка, е много изненадващо. Известно е обаче, че той не се въздържа от общуване с жени, което е характерно за еврейските аскети. Неговия втори братовчед Йоан Кръстител и много от близките му ученици са женени, а апостол Петър дори пътува и проповядва из Юдея и целия свят със съпругата си.

Хранел се е здравословно

Преди две хиляди години в Назарет, Витлеем и Йерусалим хората са живели предимно „от земята“, тоест водили са аграрен живот. А това не винаги гарантира обилна реколта и съответно хората често гладуват. Но каква храна е консумирал Исус в древната земя на Израел? Много историци и религиозни учени твърдят, че основите на здравословното хранене са описани в Библията.

Според първоначалния Божи план, човекът е трябвало да бъде вегетарианец. Създавайки първите хора, Всевишният ги заселва в райската градина, където има цялата необходима храна: „Ето, давам ви всяка семеносна трева, която е по цялата земя, и всяко дърво, което има плод, което дава семе; това ще бъде храна за вас“.

Адам и Ева се хранят с каквото им попадне: плодове, зеленчуци, ядки, семена... Разбира се, от времето на Райската градина нашите гастрономически предпочитания са се променили много.

Хората получават разрешение да ядат месо едва след Големия потоп, когато цялата растителност на Земята е унищожена. Спасявайки праведния Ной, Бог му заповядва да построи ковчег и да събере по чифт добитък. Но Всевишният разрешава яденето на месо само защото човешката раса е заплашена от неизбежна смърт от глад. Той обаче позволява да ядем месо само от чисти животни: „... тези, които имат раздвоени копита и дълбок разрез между тях, и които дъвчат и преживят.“

Според библейските писания едно от основните ястия в диетата на Исус са рибата и хлябът. Не всички морски обитатели обаче са полезни: „От животните, които са във водата, яжте: тези, които имат пера и люспи, било в морета или в реки...” Вредни са раци, скариди, миди, стриди, калмари.

По времето на Христос млякото и медът са смятани за продукти, даряващи здраве и благополучие. Самият Бог, виждайки страданието, което търпят евреите в Египет, обещава да ги заведе „... в добра и просторна земя, където текат мляко и мед“. В библейските времена прясно мляко са пиели само децата. За възрастните са правени много здравословни ферментирали млечни продукти, извара и сирене от краве, овче, козе и камилско мляко.

Исус Христос пил ли е вино? Това се споменава неведнъж в Светото писание. Но в библейските текстове както ферментиралият, така и пресният гроздов сок се наричат ​​вино! Според изследователите именно това е консумирал Спасителят по време на празненства. Но Библията е много строга относно прекомерната употреба на алкохол: „Виното е присмехулник, силното питие е буйство; всеки, който се увлече от тях, е глупак.“

И така, за да поддържаме здравето и добрата си фигура е желателно да се вслушаме в думите на Исус, изречени преди две хиляди години: „ Яжте плодовете на дърветата, зърното и полските билки, млякото на животните и меда на пчелите... Всяка друга храна води до грях, болест и смърт.“

#Иисус Христос #Исус Христос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници