Бедствено положение в Банско. Потопът нанесе щети върху мостовете и заведенията в града (обобщение)

Бедствено положение в Банско. Потопът нанесе щети върху мостовете и заведенията в града (обобщение)
Източник: БНР
A A+ A++ A

 

Река Глазне преля над и под Банско, кметът Георги Икономов обяви бедствено положение, има отнесени мостове, разрушен е ски-пътя, едно заведение над „Мотиката” е отнесено, второ е наводнено, предаде БГНЕС.

Овладяно е положението на Разлог –Юндола-Велинград в района на село Баня, където река Глазне започна да го подкопава, на мястото са изсипани инертни материали, дежурят екипи на Пътните служби и техника.

Заради обилните валежи през последното денонощие реките Бъндеришка, Глазне и Демянишка в района на парк "Пирин, ски-зоната и града излязоха от коритата си.

Към 14.30 ч. основните действия по овладяването на река Глазне бяха съсредоточени малко след събирането на Демянишка и Бъндеришка река, където има опасност придошлите им води да минат отдясно на канализираното със стени корито и залеят намиращите се по западния бряг на реката хотели, както стана през 2010 г. Там са струпани фадроми, багери и друга техника. Изцяло унищожен е ски пътят.

Едно от отнесените от водите на реката е заведението „Колибата”, другото до него е наводнено. Над това място, в местността „Пещерите” е разрушен мост, вторият такъв е под долна станция на кабинковия лифт в чертите на града.

Според кмета Георги Икономов по обяд е задействан общинският план за реакция при наводнения. На няколко места в горното си течение реката е излязла от коритото. Има залети сгради покрай ски пътя, както и помпената станция над града. Населението на Банско е уведомено за извънредната ситуация. Обявени са горещи телефонни линии за подаване на сигнали.

Валежите в района продължават с пълна сила, но нивото на реките за сега не продължава да се покачва. 

#Банско #Глазне #Георги Икономов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници