ЕК прогнозира 1.5% растеж за еврозоната и 1.6% за ЕС през 2017 г.

ЕК прогнозира 1.5% растеж за еврозоната и 1.6% за ЕС през 2017 г.
Източник: Novini.bg
A A+ A++ A

 

Икономическият растеж в Европа се очаква да продължи с умерени темпове, тъй като актуалните положителни тенденции на пазара на труда и нарастващото частно потребление биват отчасти неутрализирани от редица пречки за растежа и отслабване на благоприятните фактори, съобщиха от ЕК, предаде БГНЕС.

В есенната прогноза, публикувана днес, Европейската комисия очаква растеж на БВП в еврозоната с 1,7 % през 2016 г. и 1,5 % през 2017 г. Растежът на БВП в целия ЕС би трябвало да следва сходен модел, като прогнозите са за 1,8 % през настоящата година и 1,6 % през 2017 г.

Според предвижданията основният двигател на растежа до 2018 г. ще бъде отново частното потребление, подкрепено от очакванията за продължаващо нарастване на заетостта и леко повишение на доходите. Растежът продължава да бъде подпомаган от благоприятното равнище на разходите по заеми вследствие на силно експанзионистичната парична политика. Очаква се съвкупният бюджетен дефицит в еврозоната да продължи да намалява, а фискалната позиция — да остане нерестриктивна. Инвестициите ще продължат да нарастват.

Политическата несигурност, бавният растеж извън ЕС и слабата световна търговия обаче оказват отрицателно въздействие върху перспективите за растеж. Освен това, през следващите години ще отпаднат благоприятните условия, от които се възползваше европейската икономика в резултат на външни фактори, като например намаляващите цени на нефта и обезценяването на еврото. 

#ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници