Атанасов: Алчността е един от големите проблеми в неконкурентната ни икономика

Атанасов: Алчността е един от големите проблеми в неконкурентната ни икономика
Източник: бгнес
A A+ A++ A

 

Проблем е атракторът на алчността в неконкурентната ни икономика, заяви днес финансовият експерт Георги Атанасов, член на Българския финансов форум, по време на презентацията си на първата международна конференция у нас на тема: „Защита на застрахованите и осигурените”, предаде БГНЕС.

Къде се намираме ние и в каква среда работим, запита той. И цитира данни от отчетите за финансовия,застрахователния и банков пазар в България. Живеем в икономика, която не е конкурентоспособна, с анемичен растеж и сериозни рискове, т. е. положението не е никак розово, подчерта Атанасов. А проблемите, които сами сме си създали, носят повече негативи, отколкото външните.

Последиците са задълбочаваща се бедност, демографска катастрофа, липса на доверие в институциите и др. Биха ли могли да бъдат други тези констатации? Очевидно - не. България е с три челни места в ЕС по данни на Евростат - най-ниски доходи, най-ниско производство и най-ниски цени. Същевременно България продължава да е най-корумпираната страна в ЕС, което има своите социални последици. Има и драстичен контрол върху медиите, добави Атанасов.

Според данни на БНБ брутният външен дълг на страната е 34.7 млрд. евро, като нараства и е вече 76% от БВП. Тенденцията е устойчива, смята експертът. Но банките отчитат 51% годишен ръст на печалбите. А тези на застрахователните компании са нараснали над 4 пъти през 2015 г. По изследване на практическо ниво проблемите на хората със застрахователите са отказване на изплащане на обезщетения при гражданска отговорност, при злополука и др. И за да защити човек правата си трябва да се обърне към компетентна юридическа помощ.

В обобщение: у нас има липса на регулаторна рамка, съответстваща на директивите на ЕС, посочи Атанасов. Ние от Българския финансов форум сме предложили 7 такива мерки, и то не отскоро. Всички тези липси стимулират работата на НПО, на в каква посока? Липсва прозрачност при финансиране на проектите, което говори за наличие на корупционна среда. Липсва и политическа воля за справяне с тези проблеми. Логичният извод е, че НПО работят у нас в среда, която се управлява по теорията на хаоса, преднамерено създаван и поддържан, смята Георги Атанасов. Ако някъде има позитивни пробиви се предприемат мерки за възстановяване на хаоса, наричан от някои „премахване на крилата на пеперудата”.

С какви инструменти разполагат закрилниците на теорията на хаоса: един от тях е атракторът , който е подобен на черна дупка в пространството, която постоянно всмуква материя. За нашите олигарси атракторът са европейските фондове. Има и други различни атрактори за политици, управленци, юристи на високи постове и др. Общото между тях е атракторът на алчността.

Освен атрактори има и фрактали, които винаги се асоциират с думата хаос, като частички от хаоса… Те имат понякога хаотично поведение, благодарение на което изглеждат разбъркани и случайни. Свойство на фракталите е самоподобие - отделните части приличат на целия фрактал. Знаем, че истинската работа на НПО трябва да бъде да подпомагат градивните, позитивни процеси. Нашите прояви, като представители на гражданския сектор, обикновено дразнят упражняващите властта, защото описваме порочните модели, но това е единствения верен път да излезем от този хаотичен пъзел, подчерта Атанасов. 

#Георги Атанасов #икономика #България #ЕС #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай