Паралелно преброяване на "Галъп": Референдумът е на път да остане пожелателен

Паралелно преброяване на "Галъп": Референдумът е на път да остане пожелателен
Източник: БНТ
A A+ A++ A

Активността на националния референдум се изчислява на 47.1% при паралелното преброяване на 90% от изборните протоколи, показват данните на "Галъп". Ако данните се запазят, това означава, че резултатът от него няма да е задължителен за Народното събрание. В тази активност не се включват гласовете, подадени от чужбина, предаде Mediapool.

Участвалите в националния референдум подкрепиха с голямо мнозинство въвеждането на мажоритарна избирателна система и с абсолютно мнозинство въвеждане на задължително гласуване и намаляване на партийната субсидия. Остава висящ въпросът дали активността на националния референдум ще е достатъчна, за да бъде той задължителен за приемане от Народното събрание.

За да има задължителна сила за парламента, активността на референдума трябва да бъде около 51.26% или малко над 3.5 милиона души – толкова хора, колкото са гласували на предишните парламентарни избори. Референдумът със сигурност постига второто условие на закона - всеки един от въпросите трябва да има над 50% подкрепа (отговор "да") от броя на всички гласували.

  • Първи въпрос: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?" Общо 73% от хората са отговорили с "Да", а 16.8% с "Не".
  • Втори въпрос: "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?". Общо 63.7% от хората са отговорили с "Да", а 26.6% с "не".
  • Трети въпрос: Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? Общо 73.6% са гласували с "Да", а 15.8% с "Не".

При всички положения резултатите от референдума трябва да бъдат обсъдени от Народното събрание, защото получава подкрепа на над 20% от имащите право на глас.

 

#Галъп #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници