Иракските военни навлязоха в северни квартали на Мосул

Иракските военни навлязоха в северни квартали на Мосул
Източник: Канал 3
A A+ A++ A

 

Иракските правителствени сили за първи път от началото на операцията по освобождаването на Мосул от „Ислямска държава” навлязоха в северните квартали на града, съобщи телевизионният канал „Ал Джазира”, цитирана от БГНЕС.

По информация на медията, иракската армия е овладяла жилищните райони Ес Саада и Бауиза, а ВВС на Ирак са унищожили няколко оръжейни склада на джихадистите.

От източна посока антитерористични подразделения с подкрепата на бронетанкови части продължават да се придвижват към центъра на града, сблъсквайки се с ожесточена съпротива.

Ръководителят на комисията по сигурността в правителството на Иракски Кюрдистан Масрур Барзани заяви пред агенция Ройтерс, че ислямистите използват безпилотни самолети, заредени с експлозиви, както и далекобойни снаряди с бойни отровни вещества – иприт и хлор.

Освен това терористите залагат в жилищни сгради мини, които се задействат верижно и взривяването на едно устройство задейства други, заложени в съседни райони.

Опасност представляват и „спящи клетки” на ИД, представящи се за цивилни, които се опитват да проникнат в лагерите за настаняване на бежанци, особено в Ербил.

Според Барзани, става дума за стотици такива джихадисти. Кюрдският политик изтъква, че битката против ИД в Мосул ще бъде продължителна не само във военен план, а също в икономически и идеологически.

Успоредно с това, федералната иракска полиция се придвижва от юг към международното летище на Мосул и овладя района Хамам ел Алил и още две селища, северно от него.

Телевизионният канал „Ас Сумария” съобщи, че в Еш Шур, южно от Мосул, от затворите на ИД са освободени над 1000 души. Сухопътната операция за освобождаването на Мосул започна на 17 октомври, а щурмът срещу града – на 31 октомври.

#ислямска държава #Мосул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници