Честит празник на всички деца!

Честит празник на всички деца!
Първи юни е официално обявен за Международен ден за защита на децата през 1949 г. Снимка: wired.com
A A+ A++ A

Международният ден на детето 1 юни води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Първи юни е официално обявен за Международен ден за защита на децата през 1949 г. Една година по-късно 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Международният ден на детето ще се отбележи с различни прояви в столицата. Днес от 10,30 часа пред Националния дворец на децата заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова ще открие тържество, посветено на Международния ден на детето, предаде БГНЕС.

Празникът започва с концерт, след който заместник-министър Дамянова ще връчи награди на изявилите се млади таланти от школите на Националния дворец на децата.

В компанията на Ути Бъчваров и Пеньо Иванов, заедно с присъстващите деца, Дамянова ще се включи в приготвянето на най-дългия сандвич от екологични продукти.

Програмата на празника включва още парад на домашни любимци, дресировка на кучета, разнообразни игри с томбола, театрална постановка на трупата "Звездни мигове", дискотека. Празничният ден ще завърши с тържествен концерт на представителни формации на Националния дворец на децата в зала 11 на НДК.

В 14 ч. в Министерството на образованието, младежта и науката заместник-министър Милена Дамянова ще връчи наградите на победителите в конкурса "Вълшебният свят на приказките" за деца от 3 до 7 годишна възраст.

Първите 30 класирани творби са изложени във фоайето на 5 етаж на МОМН. От 19,00 часа в Столичен куклен театър, Милена Дамянова, заместник-министър на образованието, младежта и науката, ще присъства на връчването на наградите "Златна ябълка".

По случай Международния ден на детето Столичната дирекция на вътрешните работи, Столичната община и Съюзът на българските автомобилисти организират детски празник по безопасност на движението на площад "Св. Александър Невски".

Инициативата започва тази сутрин в 8.30 часа - деца, пътни полицаи и представители на СБА ще раздават листовки за пътна безопасност на възлови кръстовища в столицата.

От 10.30 часа на площад "Св. Александър Невски" са предвидени автомобилни демонстрации от известни български състезатели. Състезанието "Пътен полицай на СДВР" – дисциплина за майсторско управление на полицейски автомобил, ще протече в два етапа – от 11.00 до 12.00 часа и от 12.50 до 13.40 часа.

Състезанието по приложно колоездене за деца в защитена зона при създадена реална пътна обстановка започва в 12 часа. Награждаването на призьорите от двете състезания ще започне в 13.40 часа.

Също по повод днешния празник Столичната община и Съветът по безопасност на движението на децата в София организират и откриване на площадка по безопасност на движението по пътищата в ЦДГ 87 "Буката". Събитието ще започне от 10.30 часа.

ЦДГ 87 "Буката" се намира в район "Триадица", ул. "Цар Петър" №5. "Софийска вода" организира детски празник, който ще се състои от 11:00 ч. в Зоологическата градина в София. Пред входа на къщата на видрите, които бяха осиновени от компанията през януари, ще бъде изградена арт инсталация, изобразяваща пътя на водата от природата до домовете на хората.

Днес - 1 юни - в болница "Лозенец" ще преглеждат безплатно всички деца /до 18-годишна възраст/.

Представители на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ ще гостуват на Народното събрание днес. В 10.00 часа в зала "Запад" младежите ще разговарят с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с председателя на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта Огнян Стоичков и с депутати от комисията.

Сред обсъжданите теми ще бъде приемането на проектозаконите за детето и за предучилищното и училищното образование, както и създаването на консултативни органи за деца на местно, регионално и национално ниво.

Младежите ще коментират и тревожните данни за броя на изоставените деца, на отпадналите от училище деца и проявите на насилие над деца.

От 15.00 ч. до 19.00 ч., в парковото пространство на НДК, в алеите до "Моста на влюбените" ще се проведе празник за Международния ден на детето, организиран от Столична община. Празнична забавна програма с песни и игри ще бъде представена на специално изградена сцена. Ще участват театър "Пан", Театрална формация "Сириус", Музикални формации "Радиодеца" и "Смехоранчета". В обособени пространства ще има различни атракции за децата: с Фондация "Изкуство за детето" ще се изработват хартиени кукли и пластични картини; ще работи фотостудио на открито; ще гостува списание National Geographic; ще бъдат прожектирани анимационни филми; ще има рисунки и моделиране герои на "Дисни Ченъл".

Художници ще гримират децата и ще ги превърнат в приказни герои. Ще има много игри и състезания с награди – Театър "Пан" ще подари велосипед БМХ за победителя във викторина, а фирма "Зайо Байо" ще подари детски електромобил като награда в томбола. В 17.00 ч., на Моста на влюбените ще бъде открита фотографска изложба посветена на децата.

Европейската комисия и Столична община ще открият в 18:30 ч. в парк "Заимов" - пред театър "София" изложбата "Децата на Сахел". Над 40 са фотографиите, включени в изложбата, които са дело на журналиста на Дарик и водещ на "Седмицата" Кирил Вълчев. Изложбата ще бъде открита от Кристалина Георгиева – член на Европейската комисия, отговарящ за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и управление при кризисни ситуации.

Фотографиите са заснети през януари 2012 г. по време на работната обиколка на еврокомисар Георгиева в Нигер и Чад, за да види как тези страни от региона на Сахел използват международната помощ срещу глада и дали тази помощ е адекватна на нуждите на над седемте милиона заплашени от глада хора, включително над четири милиона деца.

Сутринта точно в 10:00 десетки хиляди деца ще рецитират едновременно "Аз съм българче". Инициативата е на Образователния портал Академика БГ. Участниците ще бъдат събрани в училищни дворове, на площади, в паркове и читалища.

От 19.00 часа, по случай Международния ден на детето в зала "България" ще се състои забележителен музикално-балетен спектакъл - великолепен подарък за децата, техните родители и хора от всички възрасти.

Софийската Филхармония и Quarto Quartet представят две от най-обичаните от публиката в целия свят произведения – "Годишните времена" на Вивалди и "Карнавал на животните" на Сен-Санс.

Служба "Военна полиция" организира благотворителна изложба по програмата "На децата с любов". Благотворителната изложба ще бъде открита днес в 11.00 часа в Музикалната зала в Централния военен клуб в София.

На изложбата ще бъдат представени картини на децата от Дом "П. Р. Славейков" – София. Събраните средства ще бъдат предоставени на ръководството на Дома и ще бъдат изразходвани за нуждите на децата. По-късно през деня Служба "Военна полиция" организира безплатно посещение за децата от Дома в Столичния зоопарк от 14.00 часа.

Военнослужещите от Българската армия и Националният военноисторически музей са подготвили изненади за учениците и децата. В чест на празника във военните формирования ще бъдат организирани дни на отворени врати, на които децата ще могат да видят различни образци въоръжение и техника и ще се запознаят с техните възможности, а бойците ще им покажат своите умения и ще представят на гостите си учебно – материалната база и музейните експозиции на формированията.

От 10.00 до 12.00 ч. посетителите на Националния военноисторически музей ще бъдат посрещани от деца-екскурзоводи. Освен екскурзоводски умения ще се демонстрират и познания в реставрирането на документи.

Децата – възпитаници на ЧДГ "Ново поколение" и ученици от втори клас на 31 СУЧЕМ "Иван Вазов", са участници в програмата по музейно възпитание "Здравей музей", която стартира на 17 ноември 2011 г.

За дванадесетте си посещения в музея те не само се запознаха с неговото предназначение и същност, но и имаха възможността да преоткрият нови за тях професии – реставратор, екскурзовод, информатор и PR.

#Ден на детето #деца #дете #София #Столична община #ученици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници