Задържаха 47 привърженици на „Анонимните” в Лондон

Задържаха 47 привърженици на „Анонимните” в Лондон
http://www.manager.bg/
A A+ A++ A

Органите на реда в Лондон са задържали 47 души с маски на Гай Фокс по време на демонстрация на привърженици на групировката „Анонимните” (Anonymous), съобщи БГНЕС.

Според вестник „Дейли телеграф” по време на „Марша на милионите маски”, в който участваха няколко хиляди души, е било открито оръжие у трима демонстранти, иззети са наркотици от 14 души, двама нарушители отказали да свалят маските. Протестиращите използвали пиротехника и димки.

Миналата година по време на протестите избухна голям пожар в лондонския квартал Тотнъм - в т.нар. Нощ на Гай Фокс, легендарният атентатор от Барутния заговор през XVII век.

Гай Фокс (1570 – 1606 г.) е британски войник. През ноември 1605 г. той прави неуспешен опит за покушение срещу краля, като подпалва буре с барут в мазето на Уестминстърския дворец с идеята да го взриви. Съучастник на Фокс го издава, като предупреждава лорд Уилям Паркър за атентата, съветвайки го да не ходи на работа в парламента на следващия ден. Лордът обаче решава да спаси и краля, когото предупреждава своевременно.

На следващия ден, 5 ноември, Фокс е арестуван и след жестоки изтезания разкрива имената на останалите заговорници. Всички са арестувани, обвинени в държавна измяна и осъдени на смърт. Екзекуцията е на 31 януари 1606 г. Фокс е осъден на обесване, изкормване и разчекване. За да си спести всичките тези страдания, той скача от ешафода с примка на шията и си счупва врата.

Фокс се превръща в национален герой. И до ден днешен 5 ноември или Нощта на Гай Фокс се празнува на Острова с палене на огньове и фойерверки. Героят възкръсва във филма "V for Vendetta" (2005), като борец срещу тиранията. Маската, с която той се подвизава, пък се превръща в емблема на хакерската групировка "Анонимните", както и на протестите срещу глобализацията.

Нощта на Гай Фокс се отбелязва и на други места по света

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници