Протест на кюрди във Франция срещу масовите арести в Турция

Протест на кюрди във Франция срещу масовите арести в Турция
Нова телевизия
A A+ A++ A

Няколко хиляди кюрди протестираха днес във Франция срещу арестуването в Турция на депутати и лидери на Демократичната партия на народите, главната прокюрдска партия, и срещу "мълчанието на Европа", предаде "Франс прес", съобщава Нова телевизия.

В Париж около 2000 демонстранти според полицията, мнозина заедно с децата си, се събраха на Площада на републиката, откъдето шествието продължи до площад Шшатле, с лозунги като "Спрете Ердоган, долу ръцете от нашите депутати" и "Турция бомбардира, Европа мълчи".
Организации от крайната левица като Комунистическата партия и Лявата партия подкрепиха демонстрацията.

Една от ораторките, представителка на асоциацията за приятелство Франция-Кюрдистан, призова Франция и ЕС "да прекратят съучастничеството си с престъпния режим на Ердоган". Тя настоя ПКК /Кюрдската работническа партия/ да бъде заличена от списъка на терористичните организации.

В Рен, Западна Франция, около 800 души по данни на полицията демонстрираха по призива на Кюрдския демократичен съвет, а в Марсилия, Южна Франция, около 300 кюрди на булевард Канебиер организираха своеобразен протест с традиционни танци под акомпанимент на оркестър.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници