Томислав Николич положи клетва като президент на Сърбия

Томислав Николич положи клетва като президент на Сърбия
Официалната церемония по встъпването в длъжност на Томислав Николич ще се състои на 11 юни. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Новоизбраният президент на Сърбия Томислав Николич положи клетва пред Скупщината, която се събра в четвъртък на своето първо заседание след изборите, проведени на 6 май.

Бившият националистки опозиционен лидер, който обяви, че е променил курса си от антизападен към проевропейски, започна петгодишния си президентски мандат, след като спечели балотажа срещу досегашния президент Борис Тадич.

Официалната церемония по встъпването му в длъжност ще се състои на 11 юни, предаде „Танюг", цитирана от БГНЕС.

„Заклевам се да използвам всички свои сили за запазването на суверенитета и целостта на територията на Република Сърбия, включително и Косово, като нейна неделима част. Да защитавам човешките и малцинствените права и свободи. Да зачитам и защитавам Конституцията и законите, мира и благосъстоянието на всички граждани на Република Сърбия, съвестно и отговорно да изпълнявам своите задължения," заяви Томислав Николич пред депутатите.

След полагането на клетвата новият държавен глава заяви, че желае да види Сърбия единна, освободена от страха за утрешния ден и равноправна членка на Европейския съюз, но без да се отрича от суверенитета над Косово.

Косово обяви независимост през февруари 2008 г., т.е. почти 9 години след кървавия конфликт между Белград и албанското население. Независимостта на бившата сръбска провинция е призната от повечето страни от ЕС и САЩ.

Западът поставя като условие за присъединяването към ЕС Сърбия да признае Косово.

През последните години Николич смекчи своята конфронтационна реторика и през 2008 г. се раздели с ултранационалистката Сръбска радикална партия, като основа Сръбската прогресивна партия и зае по-умерена позиция, ориентирана към интеграция с Европейския съюз.

Томислав Николич обеща, че ако парламентът се бори за по-добър живот на хората, ще има в негово лице надежден сътрудник.

Новият президент дойде в парламента, съпроводен от съпругата, синовете и внуците си. На церемонията присъстваха бившите президенти на Сърбия Милан Милутинович и Борис Тадич, сръбският патриарх Ириней, представители на дипломатическия корпус, на армията, полицията, религиозните общности и обществени организации.

След изборната си победа Томислав Николич подчерта, че запазва новия си проевропейски курс и първото му посещение в качеството на президент ще бъде в централата на ЕС в Брюксел.

Миналата седмица той посети Москва и се срещна с руския президент Владимир Путин. От влизането си в политиката в началото на 90-те години Томислав Николич е известен като страстен привърженик на Русия.

Въпреки убедителната победа на Сръбската прогресивна партия и на парламентарните избори, проевропейската Демократическа партия на Борис Тадич има повече съюзници в Скупщината и повече шансове да състави коалиционно правителство.

Томислав Николич може да бъде принуден да предложи опонента си Борис Тадич за следващ премиер на страната - пост, който според конституцията е по-влиятелен от президентския, отбелязва АП, цитирана от „Дневник".

#Сърбия #Томислав Николич #президент #Борис Тадич #Скупщина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници