Везиева: 2016 г. е успешна за българските предприемачи

Везиева: 2016 г. е успешна за българските предприемачи
Източник: DUNAVMOST.bg
A A+ A++ A

 

2016 г. беше една успешна година за българските предприемачи, особено за младите хора. Това мнение изрази пред журналисти зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, предаде БГНЕС.

„Това, което виждаме през статистиката е, че активността на младите хора, особено през студентските години е много силна. Трябва да успеем да продължим напред този заряд, защото в противен случай да се откажеш е много лесно”, заяви Везиева и по случай днешния Европейски ден на предприемача.

Тя обясни, че всички данни от националните доклади на GEM показват, че в България предприемачеството се приема доста успешно и добре. Като проблем, обаче тя изтъкна, че трябва повече да се заинтригуват младите хора. „Всички изследвания показват, че възрастовата граница 25-34 години е тази, в която предприемачите реагират, а не е между 18 и 24. Броят на предприемачите между 18 и 24 години е около 18%. Тези, които считат себе си за предприемачи и тези, които считат, че е добре да правят бизнес в България”, заяви зам.-министърът на икономиката. Тя обясни, че около 3,46% от хората проявяват активност в началната фаза на предприемачеството. 1,5% са собственици на бизнес, а около 3% от младите хора у нас са успели да създадат устойчив бизнес.

„Наш приоритет е да покажем на младите хора, че в България може да се прави бизнес, че трябва да си отстояват креативните идеи, и че не е толкова сложно. Предприемачите са най-силният ресурс да има успешен икономически растеж, затова и усилията са насочени към тях”, каза Даниела Везиева. В тази връзка тя подчерта, че това, което Министерството на икономиката прави е да облекчава и създава по-благоприятна среда за бизнес. „През оперативните програми и други фондове, даваме възможност и на хората да реализират идеите си, защото една идея, колкото и да е добра, ако нямаш подходящата информация как да я реализираш, какви са финансовите ресурси, ще си остане просто идея”, коментира зам.-министърът.

Везиева обясни, че около 17% от хората, които предприемат предприемачество за своя кауза искат да останат в регионите, в които живеят. Според нея това означава, че в България идеята за това, че да правиш успешен бизнес, не е просто идея. Хората до 44 г. считат, че правенето на бизнес, където живеят, е добра възможност за кариерно развитие, допълни тя.

От друга страна зам.-министърът на икономиката подчерта, че през оперативните програми ще се стимулира женското предприемачество на възраст над 40 години. „Идеята е да създадем повече възможности и за хората, които остават без работа, и които искат да развиват предприемачество на тази възраст”, каза още по темата Даниела Везиева. 

#Даниела Везиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници