Мними техници умишлено повреждат асансьори

Мними техници умишлено повреждат асансьори
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мними техници умишлено повреждат асансьори, съобщи председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков.

До момента до прокуратурата са подадени 10 сигнала за такива престъпления. Като доказателство за злонамерените ремонти служат записи от камерите, поставени в машинните помещения

В основата е страхът у хората след последните инциденти с паднали асансьори, обясни Румен Димитров от Софийската асоциация на асансьорните техници, цитиран от "Труд".

По думите му много от хората вместо да се свържат с поддържащата асансьора фирма, търсят в интернет други. Така попадат на обяви от измамници, които се представят за техници, а всъщност се опитват да продават нови асансьори. За да си подсигурят сделките, те умишлено развалят стария асансьор, обясни Димитров.

Председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков съобщи , че за първото тримесечие на 2015 г. са проверени около 1800 асансьори, от които 18% са спрени поради техническа неизправност. 

По време на пресконференция по повод направените проверки заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева обяви, че до октомври ще бъде въведен електронен регистър за самите съоръжения и в реално време ще се наблюдават извършваните ремонти и профилактични прегледи.

"В този регистър ще съществуват и данни за фирмите, които извършват работните дейности с индивидуален код на всяко съоръжение, ще бъде създадена камара за самоконтрол между поддържащите фирми с амбицията за сериозно свиване на сивия сектор", допълни още зам.-министър Везиева.

#Даниела Везиева #умишлено #асансьори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници