Правилата за гласуване след промените в Изборния кодекс

Правилата за гласуване след промените в Изборния кодекс
www.bulgaren.org
A A+ A++ A

На изборите за президент и вицепрезидент ще гласуваме, след като последни промени в Изборния кодекс бяха направени 7 дни преди вота на 6 ноември, пише БГНЕС.

С последните промени депутатите решиха, че само в двата вида мажоритарни избори – за кметове и за президент и вицепрезидент в методиките за определяне на резултатите, ще се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето „не подкрепям никого” в бюлетината. Същият ден те поправиха и ограничението за броя на избирателните секции в чужбина. Така падна лимитът за секции в чужбина, само за страни в ЕС, за тези извън него си остана до 35 в държава. Самото ограничение пък беше прието само няколко месеца преди това. Тогава депутатите решиха и че гласуването за избори ще бъде задължително. При него принципно всеки с избирателни права би трябвало да упражни своя граждански дълг. Ако не го направи в два последователни избора от един и същи вид, без уважителни причини, той ще бъде отписан от избирателните списъци.

Гласуването в изборния ден започва в 7 часа и завършва в 20 часа. Ако има все още желаещи гласоподаватели пред изборните помещения се удължава не по-късно от 21 часа. В деня преди изборите - 5 ноември, е забранена агитацията и за изборите, и за референдума, както и да се огласяват резултати от допитвания до общественото мнение за вота.

В самия ден на изборите пред изборното помещение се поставя информационното табло. На него трябва да има образец на бюлетината и за изборите, и за референдума и указания, че може да се гласува със знак „X” или „V" със син химикал. С новите промени от тази година на това табло трябва да има и телефон за връзка с РИК и телефон за подаване на сигнали до РУ на МВР и до дежурния прокурор. Ако СИК не допусне избирател да гласува, този отказ трябва да е писмен и той може да го оспори пред РИК, която се произнася до 1 час от получаване на жалбата.

Ако избирателят сгреши при попълването на бюлетината, той има право да получи втора бюлетина, но само веднъж.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино