Тереза Мей заяви, че ще спази срока за стартиране на преговорите по Брекзит, въпреки решението на ВС

Тереза Мей заяви, че ще спази срока за стартиране на преговорите по Брекзит, въпреки решението на ВС
Източник: Вяра
A A+ A++ A

Британският министър-председател Тереза Мей смята, че ще спази определения от нея срок за стартиране на преговорите за Брекзит, въпреки решението на Върховния съд, че за целта ѝ е необходимо одобрението на парламента, предаде БНР.

Върховният съд на страната постанови вчера, че задействането на член 50 от Лисабонския договор, с което се поставя официално началото на преговорния процес, не може да стане без гласуване на депутатите. Политическият кореспондент на Би Би Си Йън Уотсън обаче съобщи, позовавайки се на негови източници, че днес по-късно Тереза Мей ще разговоря по телефона с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и ще го увери, че преговорите за напускането на ЕС ще започнат в края на март. През декември ще бъде изслушано обжалването от властите на решението на съда.

Лейди Уиткрофт от Консервативната партия междувременно заяви, че би искала да бъде внесена поправка към член 50 за забавяне на процеса на Брекзит. Според нея поставеният срок от Тереза Мей изглежда като "мисия невъзможна" при така създалата се неяснота. Депутатът Лиса Нанди от Лейбъристката партия обаче каза, че Великобритания ще напусне ЕС независимо от това дали парламентът ще гласува или не, защото само шепа парламентаристи смятат да блокират решението.

Днешните британски вестници подемат тезата, че ако обжалването е неуспешно и Тереза Мей не получи одобрението на парламента, във Великобритания са възможни общи избори през пролетта, но говорителка на правителството отхвърли този сценарий.

#Тереза Мей #Върховния съд #Жан-Клод Юнкер #Брекзит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници