Масови рокади в състава на секционните избирателни комисии в Благоевград

Масови рокади в състава на секционните избирателни комисии в Благоевград
Източник: Кросс
A A+ A++ A

За масова промяна в състава на секционните избирателни комисии в Благоевградска област съобщават от Районната избирателна комисия. Основните партии са подменили около 3000 свои представители, предаде БНР.

Проблемът е повече от сериозен, тъй като за всяка промяна трябва да има заседание на Районната избирателна комисия (РИК), взето решение и последваща корекция. На практика не можем да се занимаваме с нищо друго, а имаме далеч по-важни ангажименти, каза председателят на РИК Мартин Бусаров.

"Сами разбирате, че когато в 12 без 5 заменяш свои членове, съответната политическа сила трябва да бъде отговорна за нивото на подготовка на новите, които ще работят в изборния ден и съответно за тяхната стиковка с останалите вече назначени. Не мисля, че ще се отрази върху начина на отчитане на подадените гласове в бюлетините, а по-скоро от организационно-технически характер ще бъдат затрудненията. Ще има струпвания, ще има неизяснени ситуации относно работата със списъците, но за преброяването на бюлетините има достатъчно подготвени членове от състава на съответните комисии", коментира той.

Повтаря се и феноменът с избирателните списъци в две благоевградски села. В Бяло поле и Рилци живеят постоянно между 500 и 700  човека. По време на избори обаче гласоподавателите са между 5000 и 8000. За да получат българско гражданство хора от съседна Македония масово са посочвали адрес в двете населени места. Сред тях реално използвалите правото си на глас до сега са под 1 процент. 

#РИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино