Барак Обама: Отношенията САЩ-Иран все още не са нормализирани, за това удължавам санкциите към Техеран

Барак Обама: Отношенията САЩ-Иран все още не са нормализирани, за това удължавам санкциите към Техеран
www.washingtonpost.com
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама реши за пореден път да продължи режима на едностранни санкции срещу Иран.

Това се посочва в писмено съобщение, изпратено днес от името на Обама до ръководството на Конгреса на САЩ. Както се съобщава в документа, текстът на който е публикуван от пресслужбата на Белия дом, ограничителните мерки, или "извънредното положение" в отношенията с Иран, обявено от Вашингтон преди близо 37 години, отново са продължени с една година. В изпратеното от Обама известие се посочва, че той е решил да остави в сила президентска заповед № 12170 от 14 ноември 1979 г., с която се обявява извънредно положение, във връзка с изключителната заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ, създадена от ситуацията в Иран, съобщава БГНЕС.

Американският президент е обосновал решението си с факта, че "отношенията (на САЩ) с Иран все още не са нормализирани" и "процесът на изпълнение на (двустранните) споразумения от 19 януари 1981 г. все още е в стадий на изпълнение". Става въпрос за т.нар алжирски споразумения между САЩ и Иран, които доведоха до освобождаването на американските дипломати, прекарали повече от година в Техеран като заложници след Ислямската революция от 1979 година.

На 14 ноември 1979 г. 39-тият президент на САЩ Джими Картър подписа указ 12170, в отговор на вземането на американските заложници в Техеран. На финансовото министерство на САЩ бе дадена заповед да блокира всички официални ирански активи в САЩ, включително сметки в американски банки и техните чуждестранни клонове и офиси.

На 7 април 1980 г. Картър прекъсна дипломатическите с Техеран и забрани американския износ за Иран на практически всякакви стоки, включително храна и лекарства. След това наложи ембарго върху вноса на всякакви стоки от Иран в САЩ, американците да пътуват до Иран. Впоследствие, всички американски засилваха санкциите срещу Ислямската република.

Тези ограничения не са включени в пакета от санкции, които САЩ обеща да отмени след като Техеран изпълни всички точки от Съвместния всеобхватен план за действие, подписан на 14 юли 2015 във Виена от Иран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, плюс Германия. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници