Росен Плевнелиев в интервю за BBC: Русия прави опити да раздели Европа

Росен Плевнелиев в интервю за BBC: Русия прави опити да раздели Европа
БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев заяви пред Би Би Си, че Русия се опитва да раздели и омаломощи Европа.

Плевнелиев предупреди за руското влияние в България и на целия континент и посочи, че Европа трябва да заеме по-категорична позиция по въпроса.

Би Би Си информира, че изборите за нов държавен глава в България са в неделя, но е много вероятно победителят да бъде излъчен на балотаж, съобщава БГНЕС.

Президентът казва също, че България е станала обект на кибер атаки по време на референдум и на местните избори миналата година, които почти сигурно са свързани с Русия.

Плевнелиев смята, че Европа не се връща към Студената война, но вместо това е замесена в ново „опасно и непредсказуемо” противопоставяне, което той нарича „Студен мир”.

Сега заплахата не е толкова от руски танкове, които нахлуват в Европа, а от руското влияние, което разделя континента, смята Плевнелиев.

„Днес в Европа не става дума за пълномащабна война и стрелба по противника, а за това, че г-н Путин иска да направи други държави зависими”, обяснява Плевнелиев.

Би Би Си изтъква, че това в каква посока ще поеме България след изборите е ключово за страната, в която между 20 и 25% от икономиката е свързана с Русия, както посочва Мартин Владимиров. Той е анализатор в Центъра за изследване на демокрацията в София и съавтор на книга за руското влияние в региона.

Според Владимиров, „Русия успя максимално да се възползва от икономическото си влияние, за да завладее ключови институции в страната”, като каза, че руски пари са били използвани за финансиране на протести и при подготвяне на закони.

Плевнелиев е на мнение, че основните инструменти на Русия в Европа включват финансиране на популистки политически партии и движения, широка пропаганда и кибер атаки за дестабилизиране на опонентите.

Миналия октомври България стана обект на масирана кибер атака. „Това беше най-тежката интензивна кибер атака, извършвана в Югоизточна Европа”, припомня Плевнелиев пред Би Би Си и изтъква, че разглежда това като атака срещу българската демокрация.

„Една и съща организация атакува Бундестага и открадна електронните писма на германските депутати, същата институция атакува щаб квартирата на НАТО, същата се опита да повлияе на американските избори наскоро и е много вероятно тя да е на Изток от нас”, казва Плевнелиев. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино