Във Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ-2 бе поставен дефлекторът на системата за пасивно отвеждане на топлината – част от пасивната защита на реактора

Във Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ-2 бе поставен дефлекторът на системата за пасивно отвеждане на топлината – част от пасивната защита на реактора
Източник: Novinite.bg
A A+ A++ A

Във Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ-2 (Седми блок на Нововоронежката АЕЦ) бе поставен дефлекторът на системата за пасивно отвеждане на топлината. Главен проектант на централата е АО „Атоменергопроект“, а основен изпълнител е Групата компании ASE.

Дефлекторът е аеродинамично устройство, предназначено за увеличаване на тягата във вентилационния канал и повишаване на ефективността на системата за вентилация. Дефлекторът на Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ-2 бе поставен на мястото си на купола на външната защитна обвивка на сградата на реактора. Конструкцията представлява метален цилиндър с тегло близо 180 тона, диаметър около 25 метра и височина – 13 метра.

Системата за пасивно отвеждане на топлината трябва да осигури продължително отвеждане в атмосферата на топлината от активната зона на реактора при отсъствие на всякакви източници на електроснабдяване и е част от т.нар. пасивни защити на реактора. Принципът на работа на системата за пасивно извеждане на топлината е основан на естествената циркулация – атмосферният въздух, попаднал в топлообменника, се нагрява, по въздуховода се издига в изходящия колектор, разположен на върха на купола, откъдето се връща в атмосферата.

Елементите на куполната част на системата за пасивно отвеждане на топлината бяха изработени в цеха за метални конструкции на Нововоронежката АЕЦ – 2, окрупняването на сборката бе проведено непосредствено на строителната площадка.

Както отбеляза вицепрезидентът на АО „НИАЕП“ и ръководител на проекта за изграждане на Нововоронежката АЕЦ-2 Виталий Полянин, Ростехнадзор вече разреши провеждането на дейности в сградата и в системите на Втори енергоблок, важни за безопасността. „Това решение ни позволява да пристъпим към провеждането на пълномащабните топло- и електромонтажни дейности за осигуряване на най-важния етап в изграждането на енергоблока – следмонтажното прочистване на тръбопроводите и оборудването на технологичните системи, непосредствено свързани с първи контур на реакторната установка, чийто старт е предвиден за октомври 2017 г.“, коментира Полянин.

Етапът на следмонтажното прочистване включва провеждането на почистване на монтираните тръбопроводи и оборудването на реакторната установка и промиването им с химически обезсолена вода.

#Ростехнадзор #ASE

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници