Избраха Саад Харири за премиер на Ливан

Избраха Саад Харири за премиер на Ливан
Източник: The Daily Star
A A+ A++ A

 

Сунитският политик Саад Харири получи подкрепата на мнозинството депутати в ливанския парламент. Според данните на „Дейли Стар“ за него са гласували 65 от 128 депутати. Утре президентът Мишел Аун официално ще възложи на Харири да сформира коалиционно правителство, което да изведе страната от политическата и икономическата криза, предаде БГНЕС.

Във вторник парламентарният бл устройство на Ливан премиерът е мюсюлманин суниток на движението „А Мустакбал“, което се оглавява от Харири, го издигна за поста премиер. Според конфесионалното, президентът е от общността на маронитите, които в болшинството си са християни, а председателят на парламента – мюсюлманин шиит.

Саад Харири, който бе премиер през 2009 г. Е син на починалия министър-председател Рафик Харири, който успя да изправи на крака Ливан след гражданската война /1975-1990г./ След две години и половина управление обаче неговият кабинет подаде оставка на фона на започващото в арабските страни движение „арабска пролет“.

Конфликтът н съседна Сирия предизвика дълбок политически разкол в Ливан. През май 2014 страната остана без президент за повече от две години. Гласуването в парламента се отлагаше 45 пъти зарази липса на кворум. На 20 октомври Харири излезе в помирителна инициатива, обявявайки съгласието си за издигане на Мишел Аун за президент. Това доведе до преодоляване на политическия вакуум и откриване на път за национално съгласие. 

#Саад Харири

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино