АСК „Пловдив“ завърши 23-ти на Рали Лаузиц

АСК „Пловдив“ завърши 23-ти на Рали Лаузиц
Източник: RacePool
A A+ A++ A

 

Екипът на Автомобилен спортен клуб „Пловдив“ завърши сезон 2016 с успешен, но труден финал на провелото се през изминалия уикенд в Източна Германия Рали Лаузиц. Състезанието бе последен кръг от Европейския рали трофей (ERT) на Международната автомобилна федерация (FIA) – Централна зона, предаде БГНЕС.

Рали Лаузиц се състоеше от 13 специални етапа с обща дължина от 181 км, като 75% от тях бяха на макадамова настилка, а останалите 25% – на асфалт. На старта застанаха общо 86 екипажа от 12 националности, като представител от България бе именно екипажът на АСК „Пловдив“ с пилот Георги Гераджиев и навигатор Чавдар Събев.

Ето как премина Рали Лаузиц през погледа на Георги Гераджиев: „Участието ни в Рали Лаусиц може най-добре да се опише като трупане на безценен опит и проверка на немските макадамови ралита. Оказа се, че Рали Лаусиц не е типичното макадамово състезание – ралито ни изненада с множество изцяло немски прийоми и специфики, като етапи с обиколки, където автомобилите се застигат, дълъг асфалтов етап и множество разклони, някои от които – сложни като пъзел.

За мен състезанието бе изключително трудно и с него си припомних някои от най-тежките ми моменти в Световния рали шампионат от 2003-2004 година. Ритъмът постоянно се сменяше – от много бърз участък, където се движехме с около 160 км/ч, стигахме до такъв, през който преминавахме на първа скорост в тесен, кален и неравен разклон. Самото състезание протече в ден и половина, но въпреки това условията бяха изключително тежки – студ, дъжд и вятър както за нас, така и за нашия екип в сервизния парк. Началото бе много несигурно поради факта, че на това рали карах за първи път с новия ми навигатор Чадар Събев от Сливен, а другите фактори бяха тъмнината и дъждът. Започнахме с основната идея да не допускаме фатална грешка в началото. На първия специален етап изгубихме време заради запотено предно стъкло, а на втория – от неправилно изготвените с оглед на карането в тъмнина записки.

Последва излитане на последния за деня четвърти етап, но като по чудо останахме в играта. Във втория ден имахме прогрес и като цяло си направихме много важни изводи от етапите. На деветия специален етап, който имахме право да караме с асфалтови гуми, загубихме най-много време заради лошите условия на пътя и проблеми с работата на двигателя. Завъртяхме се, което ни донесе още 15 секунди загуба на време. До края на ралито експериментирахме с настройките на колата, понеже нямаше какво да губим. Така постигнахме най-доброто си класиране в състезанието – второ време в класа в единадесетия специален етап. Това беше много добро постижение, тъй като то дойде точно, когато в класа се водеше най-голямата битка между няколко състезатели.

В крайна сметка съм много доволен от работата на целия екип – от навигатора Чавдар Събев, от координатора на отбора Дамян Киров и от механиците Стефан Итов, Владимир Бахчаванов и Георги Аврамов. От моя гледна точка можеше да се представя и по-добре, но спецификата на това състезание не ми пасна на стила и реших, че е по-добре да се опитаме да финишираме за натрупване на опит.“

Българският екипаж Гераджиев/Събев завърши на 23-то място в генералното класиране и на 7-мо от колите с предно предаване. Победител стана местният ас Матиас Кале (Шкода Фабия R5), следван от изненадата в ралито Алгот Йоберг от Швеция (Субару Импреза WRX STi) и от добре познатия у нас чешки пилот Антонин Тлустак (Шкода Фабия R5). 

#FIA #ERT

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници