Турция прекратява споразумението за бежанците, ако до края на годината не получи безвизов режим

Турция прекратява споразумението за бежанците, ако до края на годината не получи безвизов режим
http://www.informo.bg/
A A+ A++ A

Турция ще прекрати изпълнението на споразумението с ЕС за бежанците, ако до края на годината не получи от Брюксел безвизов режим. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю пред в. „Нойе Цюрхер цайтунг“.

Ва въпрос за доверието между САЩ и Турция Чавушоглу каза, че в много области двете страни имат добро сътрудничество. „Но има две точки, по които не се разбираме: тяхното отношение към YPG, на които дават оръжия, които ние впоследствие откриваме в Кюрдската работническа партия (ПКК). Второ: Фетхуллах Гюлен. Докато не екстрадират този безумец, който гледа на себе си като на имам на вселената и дирижира опита за преврат, от това ще страдат нашите отношения.“, информира БГНЕС.

Що се отнася до споразумунието между Анкара и Брюксел за бежанците и безвизовия режим на турците при пътуване в европейските страните, Чавушоглу каза, че търпението на Турция се изчерпва. „Очакваме отговор тези дни. Ако това не се случи, ние ще прекратим договора. Брюксел не трябва да ни държи в напрежение. ЕС иска споразумението да продължава - в тяхна полза. Брюксел иска промяна в нашето законодателство за борба с тероризма. Ние предложихме решения. През последните 14 г. ние сме извършили много промени по препоръки на ЕС. Но ако някои европейски страни затягат тяхното терористично законодателство, а Турция в същото време го смекчава, нашият народ ще разбере това като отслабване на борбата срещу тероризма. И ние не трябва да забравяме, че на други страни, като например в Латинска Америка, такива ограничения не са налагани. Ние се придържаме към споразумението с ЕС и очакваме Европа да направи същото. Ако това не се случи, ние ще прекратим споразумението с ЕС в тази област.“ На въпрос кога Анкара ще предприеме тази стъпка, Чавушоглу отговори: „Няма да чакаме до края на годината. Ние всъщност казахме до края на октомври.“

Турският външен министър коментира, че всъщност от 72-те поставени от ЕС условия за споразумението, до края на септември са били изпълнени всички, освен промяната на закона за борба с тероризма.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници