Цецка Цачева: Ще бъда коректив, когато министерство въвежда политика, която не се харесва от обществото и синдикатите

Цецка Цачева: Ще бъда коректив, когато министерство въвежда политика, която не се харесва от обществото и синдикатите
БГНЕС
A A+ A++ A

Във всеки един момент, когато министерство въвежда политика, която не се харесва от обществото и синдикатите, аз ще бъда коректив. Това заяви кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева, която се срещна с ръководството на КНСБ, пише БГНЕС.

Цачева допълни, че ще насърчава всяка една политика, която е в интерес на гражданите. Силата на президента е да подкрепя добрите практики и да бъде морален коректив в защита на гражданите.

На срещата Цачева разказа за правомощията на президента. Тя заяви, че ще инициира промени и съгласие, както и диалог и общо решение между политиците и гражданите по теми, които представляват интерес. Като юрист държи на правните норми.

По време на срещите от предизборната ми кампания очаквах хората да поставят въпроси основно в социалната сфера. Да, има и такива, но хората основно искат спокойствие, стабилност и сигурност, каза тя. Винаги сме работили в тясна връзка със синдикатите, коментира Цачева и обобщи, че ще насърчава този диалог в няколко насоки. Вие имате експертиза и тя трябва да бъде използвана от всяка една комисия в Народното събрание, каза Цачева.

Чавдар Христов вицепрезидент на КНСБ, заяви, че след изборите ще иска среща с президента, за да обсъдят някои проблеми пред синдикатите. Двамата се съгласиха, че има много проблеми за решаване, но не всички са от компетенцията на президента.

Имаше въпроси, свързани със сътрудничеството между институциите, например между президента и омбудсмана в моменти, когато се налага да се наложи вето.

За социалната сигурност Цачева заяви, че в момента не липсва изцяло такава, въпреки че има граждани, които не се чувстват защитени, например, когато става дума за трудовите им права, но в същото време е била и в предприятия, където работниците имат сигурност - редовно им се плащат заплатите и имат много добри условия на труд.

Цачева заяви, че и досега като председател на Народното събрание, не е проявявала пристрастия спрямо нейната парламентарна група. Същото ще бъде и ако стане президент.

Тя каза още, че трябва да се използва потенциалът на младите хора зад граница и да се работи, за да се върнат и да работят у нас. Това означава обаче преодоляване на корупцията оправяне на съдебната система, както и други реформи. За да се върнат хората, според нея трябва и да се работи с бизнеса, със синдикатите, които да гарантират правата на хората.

У нас може да се правят допитвания до гражданите чрез референдуми. За мен президентът трябва да инициира референдуми само по политически въпроси. Тя би направила референдум за промяна на името на населено място. За национален референдум обаче би била пестелива. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници