За една седмица канадските власти подслушвали 16 журналисти

За една седмица канадските власти подслушвали 16 журналисти
Нова телевизия
A A+ A++ A

От канадския тв канал Си Би Ес обявиха, че трима от журналистите в канадското национално радио са били обект на подслушване от правителството. Става дума за двете настоящи водещи на разследващото предаване Enquête и вече бившият им колега Алън Грейвел. Днес те са получили потвърждение, че квебската провинциална полиция е проследявала входящите и изходящите им разговори и текстови съобщения. По този начин броят на подслушвани журналисти се увеличи до 16 само в рамките на една седмица.

В понеделник журналистът от канадския вестник „Ла Пресе” Патрик Легас също разкри публично, че полицията в Квебек е събирала данни от телефонните му разговори през първите месеци на годината, пише Нова телевизия.

 

Според данните, с които той разполага, полицията е следяла локацията му, използвайки GPS чип на телефона му и е проучвала самоличността на хората, с които е провеждал телефонни разговори или е обменял текстови съобщения, съобщава още телевизия Си Би Ес.

Скандалните разкрития предизвикаха силна вълна на недоволство от страна на властта и защитниците на свободата на печата и медиите. Група от редактори излязоха с отворено писмо, с което призоваха правителството да защити "правото им да защитават своите източници”.

Днес премиерът Джъстин Трюдо се опита да успокои обстановките и гарантира, че ще направи всичко, за да "защити свободата на пресата". Впоследствие обаче той допълни, че ще изчака резултатите от продължаващите дискусии между градската управа и полицията в Монреал преди да излезе с официална позиция по въпроса за подслушването.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино