Европейскиат комитет с доклад: Унгарската полиция изтезава мигрантите

Европейскиат комитет с доклад: Унгарската полиция изтезава мигрантите
clubz.bg
A A+ A++ A

Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията настоява Унгария да припомни на полицаите, работещи в контакт с мигранти, че никаква форма на изтезания не трябва да се толерира, се казва в доклад, пише БГНЕС.

Докладът се основава на посещение в страната през октомври 2015 г. В него се отбелязва все пак, че повечето от запитаните мигранти са заявили, че са били третирани коректно. Комитетът обаче отбелязва, че все пак има немалък брой мигранти, които са се оплакали от лошо отношение и „неподходящи условия“ в някои центрове за прием на бежанци. В твърденията за малтретиране се уточнява, че става дума за шамари, юмручни удари и удари с палка най-вече при арест. Някои от жалбите са от непридружавани непълнолетни. Докладът призовава унгарските власти да предупредят всички полицаи и охраната в центровете за временно настаняване, че никаква форма на лошо отношение към мигрантите не може да бъде приета.

Унгарското правителство отговори на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията, че препоръките са неоснователни и, че създават негативен и неверен имидж на полицията. Според унгарското правителство няма никаква нужда от официална декларация, с която да се припомня на полицаите, че могат да бъдат санкционирани в случай на неспазване на фундаментални права, тъй като това е „абсолютно очевидно“.

През 2015г. През Унгария трябваше да преминат транзит 400 000 мигранти. Премиерът Виктор Орбан обаче разпореди издигането на огради от бодлива тел по границата със Сърбия и Хърватия, за да спре мигрантския поток. Въпреки това обаче според официалните данни през 2015г. в страната са врезли нелегално 18 000 души. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино