Една инфекция, която може да причини рак

Една инфекция, която може да причини рак
A A+ A++ A

Инфектирането с  Човешки папилoма вирус (Human Papillomavirus, HPV) се проявява най-често с появата на брадавици. Има познати повече от 100 вида HPV. Различните типове HPV инфекция причиняват брадавици по различни части на тялото – някои по стъпалата, други по лицето, трети по гениталите.

Повече от 40 различни вида HPV засягат гениталната област. Повечето HPV инфекции не водят до рак, но някои типове HPV могат да причинят рак на маточната шийка – областта между влагалището и матката при жената. HPV са причина за развитието на рак на шийката на матката в 99,8% от случаите.

Като нискорискови вирусни типове се определят тези, инфектирането с които носи нисък риск от прогресиране към рак: 6, 11, 42, 43 и 44. Други типове HPV са с изключително висок риск от развитие на злокачествено заболяване : 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66.

Повечето случаи на рак на маточната шийка се асоциират с два специфични типа генитален HPV: 16 и 18. Тези два HPV обикновено не образуват брадавици, така че жените често не разбират, че са инфектирани. Ето защо е важно всяка жена да си прави редовно цитонамазка (Pap тест), с която могат да се установят предраковите промени в епитела на маточната шийка, които могат да се развият в рак. Има и по-нов метод, чрез който може да се установи дали жената е заразена и с кой тип HPV.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници