Патриарх Неофит: Възраждането на българския народ започна от делото на преподобния Паисий Хилендарски

Патриарх Неофит: Възраждането на българския народ започна от делото на преподобния Паисий Хилендарски
Източник: www.faktor.bg
A A+ A++ A

 

Денят на народните будители ни подканва да се завърнем назад във времето. Това заяви в приветствие по повод Деня на народните будители патриарх Неофит, съобщиха от Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ, предаде БГНЕС.

„Денят на народните будители ни подканва да се завърнем назад във времето, когато с живота и с делата си христоименитите наши предци сочеха на благочестивия ни народ пътя на непримиримостта и достойнството, на онази истинска свобода, която се дава само на търсещите Христа Спасителя, Който е казал: „Ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни“ (Иоан 8:32). Вдъхновявани от този божествен идеал за свободата, строителите на днешна България полагаха всички свои дарования, сили и способности, а понякога дори собствения си живот, за бъдещето на своите братя и сестри по вяра и род, с които споделяха съдбата на вековното робство”, посочва патриархът.

Според патриарх Неофит в деня, определен за светлата памет на всички тези колоси на българския дух – ние отново прекланяме глави пред тяхното дело, свеждаме чела пред техния подвиг и възнасяме нашите молитви към небесата в моление за вечната им памет и за пребъдването на техния идеал – духовно и политически свободната и независима наша родина България, която е наш дом и наше отечество, наша радост, утеха и опора в дни на изпитания и на криза на ценностите и духовността, които преживяваме в началото на третото хилядолетие.

„Денят на будителите на съвременна България е тясно свързан с църквата, което не е случайно. В църквата са скрити силите и способностите на свободния български дух и в нея те намират своите основания, своето оправдание и своето бъдеще. Възраждането на благочестивия ни народ започна от делото на един монах – преподобния Паисий Хилендарски – чадо както на своя народ, така и на Христовата църква, за да премине през всички онези колоси на православието у нас, без които българската духовност щеше да е лишена от съдържание особено днес когато благочестивият български дух отново намира своето съдържание и своята свобода не другаде, а именно в църквата, кораба на нашето спасение”, посочва още патриарх Неофит.

#Неофит #Денят на народните будители #Паисий Хилендарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници