В Селскостопанска академия 50% от работещите са на минимална работна заплата

В Селскостопанска академия 50% от работещите са на минимална работна заплата
Източник: BNews
A A+ A++ A

 

Едно и също е финансовото състояние на БАН и на Селскостопанската академия. Почти едни и същи са началните работни заплати на асистенти, главни асистенти, професори и други, а да не говорим за останалите специалисти - висшисти, които получават заедно с изпълнителния и обслужващия състав минимална работна заплата. Това заяви Светла Василева, един от организаторите на протеста от синдиката на земеделието в КНСБ, предаде БГНЕС.

Над 1800 души от Селскостопанска академия се присъединиха към протеста на БАН в общата инициатива в Деня на будителите.

Василева уточни, че в Селскостопанска академия броят на работещите при минимална работна заплата е 1990 души. Академията има 25 научни института и 19 държавни предприятия. Научните институти се занимават с научноизследователска, развойна и приложна дейност. Правят научни изследвания, съхраняват българските традиционни сортове и породи.

“Този научен състав, който работи в БАН и Селскостопанска академия, трябва да се обновява, но при 495 лв. за асистент как ще дойде човек някой млад човек? Освен да се развива един такъв човек трябва и да живее по някакъв начин. Затова днес дойдоха хората на протеста, коментира Василева.

Исканията си протестиращите връчиха в Министерство на образованието, в Министерски съвет и в Народното събрание. Протестиращите ще продължават да отстояват исканията си при обсъждането на бюджета в Народното събрание. Планирано е на 27 ноември между двете четения на закона за бюджета синдикалистите от КТ “Подкрепа” и КНСБ отново да протестират.

Исканията на синдикатите са да се осигурят допълнителни средства на БАН и Селскостопанската академия засега за Селскостопанската академия искат 8 млн. лв. допълнително, към отпуснатите 13 млн. лв., което е 57% от техния фонд работна заплата, останалите средства за заплати се формират от собствени приходи.

Младият учен Иван Илиев, който е асистент в Софийски университет, обясни, че предстоящото увеличение на минималната работна заплата натежава на бюджета на академията, който продължава да бъде орязван с години. Всяка година с още няколко милиона лева и така се обрича академията на бавна, агонизираща смърт, обясни той.

Мотивите за орязването на бюджета остават неизвестни. Илиев коментира, че никой от министрите не се е срещнал с протестиращите. Къде е министър Меглена Кунева, къде са другите министри, попита той риторично.

“Говорим за 17 млн. лв. не говорим за някакви колосални суми”, уточни протестиращият Илиев. Протестът ще продължи докато държавата не осъзнае, че без наука няма бъдеще, защото продължават да се дават пари за мигранти и нашественици, но не и за наука. Илиев заяви, че е публична тайна че у нас образование вече няма. “Децата са неграмотни, не се изучават вече будители. В учебниците бъка от Макдоналдс, биг Мак и т.н. и това естествено води до обезличаване на българската наука”, коментира той честити празника на всички българи с думите “да се надяваме че ще има наистина светли бъднини”. 

#БАН #Селскостопанската академия #Светла Василева #КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници