Над 300 000 са регистрираните в електронната здравноосигурителна идентификация

Над 300 000 са регистрираните в електронната здравноосигурителна идентификация
Източник: Framar.bg
A A+ A++ A

 

До този момент над 300 000 здравноосигурени български граждани са се регистрирали в електронната идентификация на зравноосигурени пациенти, 100 души са отказали. Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов, предаде БГНЕС.

Запитан как върви стартът на идентификатора за здравно осигурени български граждани, Москов заяви, че днес не е по-различен ден, отколкото всеки един ден от 22 юли досега, от когато в тестов вариант работеше и продължава да работи системата за електронна идентификация на зравноосигурените пациенти.

„До този момент над 300 000 здравноосигурени български граждани са се регистрирали в системата. Върху тях има около 100 отказа, което представлява 0,03% от всички, които са ползвали системата за болнична помощ в този период”, съобщи здравният министър.

Той подчерта, че към вчерашния ден всяка една българска болница, в над 85% от цялата дейност, която отчита, по която се лекуват пациенти, се отчита и регистрира през електронната система. „Различното от днес е, че болниците вече задължително отчитат дейността, която изпълняват към НЗОК през регистрация на идентификацията на присъствието на пациента. Благодаря на всеки един български гражданин, че всъщност е разбрал, че това е оръжие в ръцете на хората, с чиито пари се формират фондовете на Касата. Това са нашите пари и ние с нашето присъствие трябва да генерираме възможността и да разрешим на Касата да заплаща за нашето лечение. Добре е, нали?”, запита Петър Москов.

На въпрос все пак каква е алтернативата за тези 100 души, които отказват да се включат в системата за електронна идентификация, той коментира – „Ако днес ви се наложи да влезете в болница и поради някаква причина не желаете да се регистрирате в електронната система, създадена е цялостна организация във всяка една РЗОК, която да гарантира, че екип на Касата моментално ще дойде при вас в болницата, ще удостовери присъствието ви”.

„Досега при настъпили откази това също се случваше от страна на Касата, голям процент, които в началото са декларирали, че не искат, след разговори с хора от Касата, обяснение за причините, възможностите, които дава това нещо на хората, са преосмислили решението си. Ако вие държите да не бъдете част от електронната идентификационна система, абсолютна безплатна за всеки един български здравноосигурен гражданин, Касата ще удостовери присъствието ви в болница”, увери ресорният министър.

Москов поясни, че за 100 души, ако се направи различно електронно решение или друг носител, който да предложи Касата, ще струва изключително скъпо и огромно финансово натоварване върху хората. „Ще видим в рамките на следващите месеци, когато натрупаме нужния масив, ще е ясно колко ще струва алтернативен начин, да не се включвате в безплатното решение. Не се съсредоточавайте върху отказите, 300 000 граждани са се регистрирали в системата, 100 от тях не са пожелали. За мен е важно, че 300 000 български граждани вече имат контрол над начина, по който се харчат и техните пари, които по закон се внасят в Касата”, категоричен бе Петър Москов.

Той съобщи още, че от днешния ден тръгва едно от видовете безплатни приложения, в които, ако сте регистрирани в системата си, ще бъдете уведомявани, ако някой някъде по „белия свят претендира, че от ваше име трябва да настъпи здравноосигурително плащане”. „Трябва да контролираме парите си и обществото да е заедно в тази задача. Това не е битка на НЗОК, министъра или правителството, а наша обща. Количеството пари във фондовете за здравеопазване на министерството и НЗОК са повече от предишни години. Много от нещата, които бяха тежка драма за всеки един пациент, например направленията за остри състояния в доболничната помощ, вече са решени, финансирано е. Това не са пари, дошли от небето, а на базата на ефективното изразходване, спиране на корупционни схеми и спиране на източване на Касата”, категоричен бе Москов.

На въпрос дали мисли, че пенсионерите имат приложение на телефона, за да разберат какво се случва с данните им, Москов заяви-„не мисля, и нямам представа кой какво приложение има на телефона си. Казвам, че всеки, който има възможността да изтегли такова приложение, ще може да борави с тази информация”.

Той подчерта, че има и телефон на сайта на НЗОК, на който, ако срещнете някакво неудобство във връзка с приема ми в болница, свързан с процеса на идентификация, може да се обадите. „Касата моментално ще прати допълнителна проверка. До този момент Касата е организирала наистина добре процеса. Единственият сигнал до обяд, беше от създало се напрежение във връзка с лоша организация в болницата в Бургас. Там е екип на Касата и на РЗИ и болницата ще бъде принудена да направи нужната организация така, че да не създава неудобства на хората”, заяви още Петър Москов.

#Петър Москов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници