Азербайджански журналист поиска политическо убежище в Швейцария

Азербайджански журналист поиска политическо убежище в Швейцария
Източник: Report
A A+ A++ A

 

Журналистът от Азербайджан Рауф Миркадиров поиска политическо убежище в Швейцария. По-рано убежище там получи неговото семейство, предаде БГНЕС.

За това, че журналистът е подал документи за получаване на убежище, съобщи информационната агенция „Туран“, която се позовава на адвоката Фуад Агаев.

Журналистът от независимия в. „Зеркало“ Миркадиров беше арестуван през 2014 г. в Турция, откъдето беше депортиран в Азербайджан. Семейството му остана в турция, но по-късно получи политическо убежище в Швейцария. През декември 2015 г. Миркадиров беше осъден на шест години затвор за държавна измяна.

В съдебните документи е записано, че правозащитникът Лейла Юнус е „вербовала“ Миркадиров да работи за разузнаването на Армения. През март апелативният съд замени присъдата с петгодишен изпитателен срок. Миркадиров твърди, че никога не е имал никакви контакти със службите на Армения или на която и да е държава.

На журналиста беше позволено да пътува в чужбина през лятото, за да се види със семейството си. Той каза на агенция „Туран“, че е подал заявление за предоставяне на убежище, защото иска да бъде със семейството си и защото неговата свобода и здраве са застрашени в Азербайджан.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници