Мураками: Трябва да се научим да живеем със своите сенки

Мураками: Трябва да се научим да живеем със своите сенки
Източник: ArtEarth.ru
A A+ A++ A

 

Японският писател Харуки Мураками призова хората да се научат да съжителстват заедно със своите „сенки”, за да могат да живеят пълноценно, съобщава японският вестник „Асаши”, предаде БГНЕС.

Мураками направи изказването си в родното място на Андерсен - Одензе, където получи наградата за литература „Ханс Кристиан Андерсен”. В речта си, озаглавена "Значението на сенките", той цитира Андерсеновата приказка"Сянка" - мрачната история на учен, който бива подчинен от своята собствена сянка и в крайна сметка се оставя да бъде убит от нея.

„От време на време, ние сме склонни да отклоним погледа си от сянката, да се опитаме насилствено, противоестествено дори, да игнорираме подобни (негативни) аспекти. Без значение обаче, колко висока стена строим, за да не допуснем натрапниците, без значение колко стриктно изолираме външни лица, без значение колко много пренаписваме историята, за да ни допадне, накрая ние единствено се увреждаме и нараняваме по този начин”, каза още той. „Човек трябва да се научи търпеливо да живее със своите сенки и да наблюдава внимателно тъмнината, която е стаена в него.” 

#Харуки Мураками #сенки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници