Харуки Мураками фаворит за Нобелова награда за литература

Харуки Мураками  фаворит за Нобелова награда за литература
Харуки Мураками
A A+ A++ A

Японският писател Харуки Мураками отново е фаворит за Нобелова награда за литература с коефициент 3 към 1 от сайта за залагания Ladbrokes, съобщава британският вестник „Гардиън“.

Той е номиниран със своя последен роман „Безцветният Тцукуру Тазаки и годините му на поклонение“.

В продължение на 10 години Мураками бе смятан за фаворит, но тази година букмейкърите му дават високия коефициент 3-1.

Претенденти за литературния приз са и американският писател Джойс Каръл Оутс със залози 6 към 1, Петер Надаш със 7 към 1 (Унгария), поетът Ко Ун с 10 към 1 (Южна Корея) и писателят Алис Мънро с 12 към 1 (Канада).

Романите на Мураками, често критикувани като поп литература в контекста на японската литература, са наситени с хумор и сюрреалистична атмосфера и в същото време се отклоняват към теми като отчуждението и самотата.

В неговите творби той упява да улови духовната празнота на своето поколение и да изследва негативните ефекти на доминираната от работата японска менталност. Неговото писане критикува упадка на човешките ценности и липсата на връзка между хората в японското общество.

Номинациите и обсъжданията между членовете на Нобеловия комитет за литература се пазят в тайна от Шведската академия, която  разкрива разговорите на комитета едва 50 години след като е взето решението.

Миналата година Нобеловата награда за литература взе китаецът Мо Йен.

От 1901 г. 109 автори са спечелили Нобелова награда за литература. Сред най-известните са Херман Хесе, Томас Елиът, Хемингуей, Алберт Камю, Стайнбек, Пабло Неруда, Маркес, Орхан Памук, Марио Варгс Льоса.

#Харуки Мураками #Нобелова награда #Хемингуей #Пабло Неруда #Маркес #Орхан Памук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"