Протести в Мароко заради смъртта на уличен търговец

Протести в Мароко заради смъртта на уличен търговец
http://vremena.bg/
A A+ A++ A

Трагичната гибел на 31-годишния уличен търговец Мусхин Фикри, хвърлил се да спасява конфискуваната му риба, разбуни Мароко в неделя вечерта, предаде ТАСС.

Погребението на Фикри бе в неделя и мароканската вечер бе белязана от многохилядни протести на различни места в кралството, съобщава БГНЕС.

Инцидентът, за който говори цялата страна, се случи миналия петък в Ел Хосейма, в северната част на страната. По информация на правозащитници, представители на местните власти се опитали да премахнат каси с риба, като сметнали, че Фикри търгува с нея незаконно. Продавачът се хвърлил да спасява стоката си и попаднал в автоматичния кош на сметосъбирачната машина, където работниците на местната управа изхвърляли рибата. Фикри загинал на място.

Страшната смърт разбуни жителите на Ел Хусейма и севера на страната, където живеят много етнически бербери.

Снимката на мъртвото тяло на търговеца в боклуджийския камион нахлу в социалните мрежи и предизвика буря на негодувание в обществото.

Според демонстрантите, участвали в протеста в неделя, отговорността за смъртта на търговеца, който оставя семейство, е „на местните власти, които проявиха жестокост и безразличие”.

„Ние всички сме Мусхин! За достойнство, свобода, социална справедливост!”, викаха участниците в акцията. Те поискаха от властите подробно разследване. В Ел Хусейма е и министърът на вътрешните работи Мохамед Хасад.

Наскоро мароканската ислямистка Партия на справедливостта и развитието спечели парламентарните избори в страната като досега също беше в управлението като част от коалицията, начело на Мароко от началото на Арабската пролет преди пет години.

Премиерът Абделила Бенкиране има 125 места в 395-членния парламент срещу 102 за съперниците му от Партията на автентичността и съвременността, чиято предизборна кампания включваше призиви за спиране на „ислямизацията“ на мароканското общество.

На трето място с 45 места се нареди партията „Истиклал“, която в миналото е участвала в борбата за независимост на северноафриканската държава от Франция.

Независимо от резултатите обаче реалната власт остава в ръцете на крал Мохамед VI, наследник на монархия, която управлява Мароко от 350 години насам. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници