Павлова: 60 млн. лв. трябват за ремонт на спешните мостове и виадукти

Павлова: 60 млн. лв. трябват за ремонт на спешните мостове и виадукти
По думите на министъра общата сума, която е необходима за ремонт на всички пътни съоръжения, е над 200 милиона лева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 60 милиона лева са необходими за най-спешните аварийни ремонти на мостове и виадукти, които са 11 на брой, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

По думите й общата сума, която е необходима за ремонт на пътните съоръжения, е над 200 милиона лева, предаде агенция „Фокус“.

„Първите три виадукта, които се нуждаят от ремонт, на магистралите „Хемус“ и „Тракия“, се надявам да се укрепят в близките седмици. Ще провеждаме процедури за по-малки виадукти и мостове, тъй като 11 са ключово проблемни. Ремонтът на три започваме веднага, за останалите осем ще продължим процедурите, ще търсим финансиране“, обяви Павлова.

„Ангажиментите, които премиерът възложи на министър Дянков, са в две посоки. Да се направи преглед на бюджетите на всички министерства, ведомства и агенции и да се види дали оттам има някакви буферни средства, които могат да бъдат спестени, за да се набере фонд за аварийното ремонтиране на тези мостове и съоръжения. Да се търсят, при добро бюджетно изпълнение, приходи в бюджета, да се възстановят средствата, за да може проектите, които днес замразихме, да бъде възстановена работата по тях“, допълни регионалният министър.

„В дългосрочен план, тъй като тече бюджетната процедура от тригодишната бюджетна рамка за 2013–2015 г., съм заявила тези средства. Голяма част от тези средства са заявени, за да можем поетапно и всички останали съоръжения, които са в състояние на спешна необходимост от ремонт, да бъдат предвидени по степен на приоритизиране. Получихме мандат за преговори и с Европейската комисия, и с международните финансови институции за заемно споразумение“, каза още тя.

„Ще бъде направен опит, ако се стигне до определена сума, която не може да бъде усвоена от Оперативна програма „Околна среда“, тя да остане като средства в самата оперативна програма, но там да се обособи отделна приоритетна ос, която да бъде мерки, свързани с превенция на риска от наводнения и други бедствия. Това не е конкретно за тези мостове. Там ще бъдат инициирани мерки за доброволната гражданска защита, почистване на корита, и други инфраструктурни мерки. Това е въпрос на преговори. Еврокомисар Кристалина Георгиева води тези разговори с комисаря по регионална политика. Ние ще кандидатстваме за заемни средства, защото това не търпи отлагане“, посочи министър Лиляна Павлова.

#Европейската комисия #Оперативна програма „Околна среда" #еврокомисар #Кристалина Георгиева #„Тракия“ #„Хемус“ #виадукти #мостове #министър на регионалното развитие и благоустройството #Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници