АБВ: Министърът на външните работи има ли качествата да отстоява националния интерес?

АБВ: Министърът на външните работи има ли качествата да отстоява националния интерес?
www.abv-alternativa.bg
A A+ A++ A

Министърът на външните работи Даниел Митов за пореден път с действие или бездействие основателно провокира въпроса дали разбира какво всъщност е националният интерес и има ли качествата да го отстоява. Това заяви в декларация от името на ПГ на АБВ народният представител Светослав Белемезов, пише БГНЕС.

Български и международни средства за масово осведомяване публикуваха информация за публични изявления на президента на Република Турция Реджеп Ердоган, в които са огласени две прикрити претенции на Турция да притежава сфери на влияние извън своите днешни граници, продължи Белемезов. Тези претенции могат да се приемат като опит за прокарване на ислямистка идеология и неосманистка политика, които нямат място в съвременните международни отношения. Подобни провокативни изказвания и пристрастни позовавания на исторически събития не са белег на държавническа отговорност и могат да се интерпретират като оспорване на споразуменията, с които са установени границите на държавите в региона. Това не помага на добросъседските отношения.

На този фон предизвиква учудване мълчанието на българските официални власти в лицето основно на МВнР и липсата на действия, които биха способствали за осветляване на случая, за намаляване на общественото напрежение и за защита на националния интерес и националното достойнство. Вместо това министър Даниел Митов лековато подминава проблема със смехотворното пояснение, че не може да коментира „границите на широтата на сърцето на Ердоган“. ПГ на АБВ настоява първо МВнР на Република България да поиска обяснение от турската страна и да реагира остро на всякакви опити за териториални претенции по отношение на България, отбеляза Белемезов. От АБВ настояват министърът да докладва пред Комисията по външна политика за мерките, които е предприел и при необходимост проблемът да се обсъди с цялата му сериозност от правителството и НС, които да заемат категорична позиция и да предприемат мерки за защита на суверенитета и териториалната цялост на България. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници