Корнелия Нинова: Подписахме споразумение за честни избори, за да не се фалшифицира вота

Корнелия Нинова: Подписахме споразумение за честни избори, за да не се фалшифицира вота
БГНЕС
A A+ A++ A

Подписахме споразумение и обединихме усилия за прозрачност и честност на изборите, за да спрем фалшификациите и подмяната на вота на хората. Това заяви днес на брифинг в НС лидерът на БСП Корнелия Нинова, която бе придружена от представителите на парламентарни и извънпарламентарни партии, НПО, кандидати за президент и др., сложили подписа си под него, пише БГНЕС.

В споразумението с подписи досега фигурират Съюзът на работодателите в България, Национално движение „Русофили”, ГИСДИ, Асоциация „Сигурност”, Асоциацията на разузнавачите от запаса, Институт за социална интеграция и др. и по тази причина то остава отворено.

Нашето решение се базира на практиката ГЕРБ да фалшифицират избори, да притискат хора, да използват администрацията в изборите, да използват плащане в изборите, както и скорошните промени в Изборния кодекс, направени в последния момент, които са абсолютно неприемливи за нас, подчерта лидерът на БСП. И назова случаите на нерешени казуси по време на избори. Ние се обединяваме срещу тези практики на ГЕРБ и категорично казваме, че нашите представители в секционните комисии, наблюдатели, застъпници ще правим паралелно преброяване във всяка област. Подготвени сме с юридически екипи, които при всяко закононарушение да алармират и да предоставят сигнали на компетентните органи. Ще се срещнем с наблюдателите на ПАСЕ, които пристигат у нас, за да разговаряме за прозрачността и честността на изборите, продължи Нинова. Вече имаме първите подписи под споразумението за честни избори от партии, кандидати за президент и НПО, продължаваме този процес до деня на изборите, посочи тя.

Най-важният елемент е протоколът- помогнете вие, медиите, на нас наблюдателите да проследим протокола, който излиза от избирателната секция, призова социологът проф. Михаил Мирчев. И продължи: този протокол, който бива пренаписан в РИК и бива въведен в техния масив, след което той още веднъж отива в София в централния математически колектив и често пъти се появява трети вариант на един и същи протокол. Според Мирчев това е единственото нещо, което може да влезе като доказателство в съда, за да се иска евентуално касиране на изборите. Ако всички сме в един фронт можем да предотвратим 5%-10% фалшификации, категоричен бе той.

Корнелия Нинова отговори на въпрос на медия, че кампанията на ген. Румен Радев не се финансира от касата на БСП, а от дарения на депутати в Инициативния комитет, както и събрани от него средства. На друг въпрос, засягаш позицията на партията за СЕТА Нинова повтори, че са категорично против подписването на споразумението между ЕС и Канада. Приемането на СЕТА от правителството тя определи като поредното предателство на националния интерес, за да се угоди на чужди началници.

Нинова коментира и информация за подписана резолюция вчера в ЕП от евродепутати, издигнати от БСП, която засяга правата на човека и миграцията в трети държави. Разграничаваме се от съдържанието на тази резолюция и от нейното гласуване, подчерта лидерът на БСП. Тя не отговаря на политиката на БСП, която се бори за засилен контрол по границите, борба срещу каналджийството, отмяна на правителственото постановление №208 на кабинета на ГЕРБ за трайно заселване на бежанци в България и всички усилия страната ни да не бъде превръщана в бежански лагер и в гето. Нашите евродепутати са изразили своята позиция без тя да е съгласувана с ръководството на БСП, поради което другата седмица ги викаме на ИБ, за да дадат обяснения за аргументите си, каза Нинова. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници