ЕК: Заетостта в България е намаляла с 8% за две години

ЕК: Заетостта в България е намаляла с 8% за две години
Според ЕК други проблеми са ограниченото финансиране за малкия и средния бизнес, административните бариери и недостатъчно благоприятната бизнес среда.
A A+ A++ A

Заетостта в България е намаляла с 8% за две години и продължава да спада, което налага преориентиране на политиките на пазара на труда, особено по отношение на младежката безработица, констатират от ЕК.

„Създаването на работни места не е достатъчно високо в дневния ред на правителството“, посочват от Европейската комисия в комюнике, цитирано от БНР.

В него се подчертава, че страната ни се представя зле в международните образователни изследвания и че това показва структурни проблеми в осигуряването на качествено образование.

Устойчивостта на пенсионната система още не е гарантирана, отбелязва Еврокомисията и препоръчва допълнителни мерки.

Тя посочва още, че качеството на публичните разходи, ефективността на данъчната система и бизнес климатът са под оптималните, както и че България е зависима от енергиен внос от един доставчик по едно трасе, а вътрешният й пазар на газ и електричество не е достатъчно работещ.

Други проблеми са ограниченото финансиране за малкия и средния бизнес, административните бариери и недостатъчно благоприятната бизнес среда.

Научните изследвания са посочени като основна слабост, отбелязано е и че страната ни изпуска потенциала за растеж чрез иновации. Въпреки стабилния напредък от последните две години България все още не използва достатъчно еврофондовете.

Рискът от бедност у нас остава най-високият в ЕС и два пъти над средния за 27-те, а намаляването на бедността и социалното изключване са посочени като голямо предизвикателство пред властите в България.

В сряда се очаква изявление на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, от което трябва да стане ясно дали България остава в изготвения през февруари списък от 12 страни, застрашени от макроикономически дисбаланси.

През последните 3 месеца Еврокомисията на два пъти понижи прогнозата си за икономическия растеж на България и очаква през тази година той да бъде едва 0.5%

#ЕК #Европейската комисия #България #заетост #бедност #икономика #икономически растеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници